Тиждень математики — Новгород-Сіверський ліцей №1

Людина, що не знає математики, не здатна ні до яких інших наук. Математика – мова всесвіту, мова істини. Математика – це життя. Вона не лише цікава, а і захоплююча наука.  Це гімнастика розуму, для якої потрібна гнучкість, витривалість, кмітливість.

В гімназії з 17 по 22 березня відбувся тиждень математики, метою якого було прищеплення інтересу до вивчення цього предмету, розвиток пізнавальної активності і логічне мислення, сприяння розвитку інтелектуальних і творчих здібностей учнів.

До участі в тижні математики були  залучені учні усіх класів. Тому, крім загальних заходів, проводилися тематичні ігри і конкурси в кожному класі. Для різних вікових груп розроблялися позакласні заходи з урахуванням психолого-педагогічних особливостей даної вікової групи: для учнів 5-7 класів – конкурси, вікторини та ігри: математичне змагання «Математичний експрес» (5-А, 5-Б, 5-В), конкурс «Веселих математиків» (6-А), майстер-клас «Спробуй, розв’яжи!» (6-Б), «Математичні совенята» (7-А), презентація «Навіщо вивчати математику?» (7-Б, 7-В); для учнів 8-11 класів – конкурс-гра «Математика – це весело!» (8-А), гра «Математичне КВК» (8-Б), гра «Математичний зорепад» (9-А), математичне змагання «Найрозумніший» (9-Б), конкурс «Математична рапсодія» (10-А), гра «Математичні змагання» (9-В, 10-Б), учні 11-Б класу підготували  подорож для молодших школярів «До цікавої країни математики», учні 11-А взяли участь у проекті «Міксіке».

Учні 6-А класу із задоволенням взяли участь у конкурсі «Веселих математиків». Команда «Кмітливі математики» стала і самими веселими математиками.
1 1
21 березня 2017 року в рамках Тижня математики в гімназії було проведено позакласний захід «Математичний експрес» для учнів 5-х класів.

Даний захід був спрямований на розвиток логічного мислення, пам’яті, творчих  здібностей, інтересу до математики, поглиблення знань з предмету.

Діти були об’єднані в дві команди «Юні дослідники» та «Математики майбутнього», сама ж гра була розбита на  3 станції: «Кмітлива», «Пізнайко» та станція «Художник». Впродовж всього заходу жодна з команд не відставала, все вирішилось на останній станції, учням довелось проявити свої творчі здібності у накресленні геометричних фігур, де і виборола свою перемогу  команда «Юні дослідники».

Учні були активними, проявили кмітливість і наполегливість у досягненні найкращих результатів.
3З учнями 6-Б класу був проведений майстер-клас « Спробуй, розв’яжи !», де учні спочатку ознайомились з правилами розгадування ребусів, а потім, поділившись на команди,  змагалися, розв’язуючи ребуси. Перемогла дружба.
4«Математика – це весело!» математична гра в якій прийняли участь учні 8-А класу. Здобула перемогу команда «Юних математиків».
5Для учнів 8-Б класу відбулося математичне «КВК». Змагались дві команди, перемогла команда «Люди ікс».
8Б1Для учнів  9-А класу був проведений захід «Математичний зорепад», під час якого учні демонстрували знання не тільки з математики, а й зі загальної ерудиції, вміння швидко складати слова, пов’язані з математикою, з поданих літер, знаходити пари «функція-графік», «вчений-відкриття». Переможцями стали Ковальов Станіслав та Поляков Даниїл.
6Для учнів 9-Б класу відбулось математичне змагання «Найрозумніший».
9Б2Срібні призери – Жура Вікторія та Комар Анастасія.
7Учні 7-А класу традиційно змагалися у грі «Математичні совенята». Гра була напруженою та цікавою, на останньому етапі розрив між командами складав 1 бал. Павло Беденок зміг усно обчислити складний приклад та вивів команду на 1 місце.
8«Навіщо вивчати математику?» – на таке питання намагалися дати відповідь учні в 7 класі. Розв’язуючи прикладні задачі, учні переконалися, що побудувати будинок не володіючи знаннями з математики, неможливо.
11«Математична рапсодія» - математичний конкурс для учнів 10-А, переможцями в якому стала команда хлопців «Сіверяни».
12Вперше випускники знайомилися з проектом "Міксіке" та спробували власні сили в усному рахунку. Здавалося б, що складного - просто додавали числа, але… коли відлік часу розпочато, час обмежений, а клацання мишок підтримує атмосферу змагань, то не всі можуть впоратися з хвилюванням. Найбільше балів набрав Загинайло Дмитро, 2 місце посів Воробйов Ілля, бронзовими призерами стали Введенський Сергій та Дергачова Анастасія.

«Ось таке воно цікаве ПРАНГЛІМІНЕ».
9Молодші школярі разом з учнями 11- Б класу відправились у подорож «До цікавої країни математики» Там вони дізналися про математичні цікавинки та веселі загадки.
10Тиждень пройшов цікаво, усі учні отримали моральне задоволення, а головне, що кожному знайшлася справа до душі.