«Цей одвічний біль – Афганістан» — Новгород-Сіверський ліцей №1
З кожним роком все далі й далі історія віддаляє нас від вогняних років афганської війни. Але час не підвладний викреслити з нашої пам’яті героїчні подвиги, приклади мужності, вірності військовому обов’язку, які продемонстрували тисячі відданих синів і дочок України.

Щорічно 15 лютого в Україні відзначають День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. Офіційно дата була встановлена в Україні 11 лютого 2004 року указом Президента України на заміну радянському Дню пам’яті воїнів-інтернаціоналістів. 

Вчора в Новгород-Сіверській гімназії ім. Б. Майстренка відбувся патріотично-виховний захід «Цей одвічний біль – Афганістан». До учнівської молоді 9-х класів завітала молодший науковий співробітник краєзнавчого відділу історико-культурного музею-заповідника "Слово о полку Ігоревім" Приход С.М., яка розповіла учням про загиблих воїнів-афганців – наших земляків. Звучали пісні часів війни в Афганістані, учні переглянули змістовний відеоматеріал – документальні стрічки, спогади воїнів-побратимів про загиблих. Вчитель історії Магоня В.О. також пройшов крізь пекло цієї війни. Він дав інтерв’ю учням, у якому поділився своїми спогадами.
 
Бої закінчуються, а історія вічна. По-різному склалися долі колишніх афганців. Завжди вони будуть нести в своїх серцях світлий спомин про бойових побратимів, які повернулися на рідну землю «чорними тюльпанами». Їх ніколи й нікому не дано забути.

01

0203