Тиждень біології та екології — Новгород-Сіверський ліцей №1

Щорічно у гімназії проводиться тиждень біології та екології. Цього року він пройшов з 11 по 15 листопада. Мета тижня: узагальнити і розширити знання учнів з біології, екології, розкрити їх значення в житті людини та довести необхідність вивчення дисциплін; виховати дбайливе ставлення до природи; формувати практичні вміння і навички; сприяти екологічному вихованню учнів, свідомому ставленню до власного здоров’я; розвивати творче мислення, пам’ять, мову, вміння логічно міркувати та робити висновки.

Була представлена пізнавальна викладка світлин з життя тварин та рослин «Стоп-кадр» та фотоподорож «Краєвидами нашого міста».

01010101

У рамках тижня з біології та екології була проведена акція «Гімназії на згадку», до участі у якій долучилися учні 11-х класів. Садити дерева на території школи вже стало традицією. Одинадцятикласники посадили пам’ятну алею хвойних рослин – ялівця звичайного. Єднання з природою залишило у школярів незабутні враження і віру в те, що ними зроблена корисна й потрібна справа для майбутніх поколінь. Акція покликана не лише озеленити територію гімназії, й крок за кроком долучати кожного українця до порятунку природи та особистого внеску в її розвиток.

050505050505

В рамках тижня біології під керівництвом вчителя Скивки Г.С. пройшов екологічний конкурс для учнів 10-В класу «Доторкніться до природи серцем».

Виховний захід мав на меті: продовжити формувати інтерес школярів до навколишнього середовища, поглиблювати й розширювати знання про вплив людини на довкілля і процеси, які в ньому відбуваються. Ведучі свята Вітель Наталія і Слабченко Аня ознайомили присутніх з «екологічними датами»: Днем річок, лісу, Землі, екологічної освіти, довкілля, захисту клімату, вітру, Сонця і закликали розвивати «екологічну совість», тобто відповідальність за свої вчинки. Головною причиною існуючої екологічної кризи є глобальний нерегульований вплив людини на природу. В ході зустрічі учні змогли не тільки отримати цікаву і корисну інформацію, а й взяти участь у конкурсах «Ерудит», «Пантоміма», «Яких помилок припустився директор?», «Натураліст». Слід відзначити активну позицію і творчі здібності таких учнів: Абрамовської Н., Душина О., Засєєвої С., Єроша С., Кулібова А., Попелишко Ю. Переможцями даного конкурсу стали всі три учнівські команди, тому що доторкнутися до краси можна лише серцем. Екологія – це стан душі. А людина – це частина природи, і саме природі ми зобов’язані своїм існуванням й могутністю!

111113Прагнення пізнати себе і навколишній світ — рушійна сила прогресу. Як були зроблені найважливіші наукові відкриття? Як вони вплинули на розвиток наукової думки? Ці питання дуже цікавлять людство, тому 14 листопада учні 9-х класів переглянули науково-популярний фільм «Як змінювалася природа».

14

Був проведений позакласний виховний захід «Гриби – господарі лісу» для учнів 7 класів. Метою якого було розповісти учням про позитивні та негативні якості грибів, навчити їх правилам техніки безпеки при споживанні та зборі грибів, засвоїти правила першої допомоги при отруєні грибами. Діти з захопленням подорожували Царством Грибів, розгадували загадки, складали ребуси, оповідали власні враження від походу за грибами. Цей захід дав можливість сформувати поняття про гриби як їстівні так і отруйні. Учні склали пам’ятки про правила збору грибів, запам’ятали та намалювали отруйні гриби.

1515151515

05 листопада учні 11-х класів відвідали ДП «Новгород-Сіверську лісову науково-дослідну станцію». Учні ознайомились з лісогосподарською діяльністю Новгород-Сіверської ЛДС. Діти відвідали кімнату-музей, де представлені експонати минулого століття – лабораторні ваги, хімічний посуд, мікроскоп, ґрунтові термометри. Тут зібрані матеріали роботи станції з моменту її створення. Є відомості про докторів наук, які працювали на станції, представлені наукові праці. Ірина Жежкун, старший науковий співробітник лісової науково-дослідної станції, провела екскурсію на території дендрологічного парку. Тут на ділянці в два гектари росте 120 різновидів дерев та кущів з різних областей України. Щороку науковці поповнюють парк незвичними для Полісся рослинами, доглядають за ними, проводять екскурсії для відвідувачів. Щиро вдячні за те, що знайшли час та провели змістовну та цікаву екскурсію. 

20202020202026