Новгород-Сіверька гімназія №1 ім. Б.Майстренка
Новгород-Сіверька гімназія №1 ім. Б.Майстренка Новгород-сіверської міської ради Чернігівської області
logo1
logo2
Menu
На ІІ (обласному) етапі Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України учениця 9 класу Новгород-Сіверського ліцею №1 МАЦЕПУРА ОЛЕНА успішно презентувала свою роботу “Вишивка як ідентифікатор української нації” у секції “Етнологія” (науковий керівник: Коропок Галина Євгеніївна, вчитель історії) та здобула Диплом ІІ ступеня!!! Чудовий результат!!! Щиро вітаємо з успіхом!!!!

 Юна авторка науково-дослідницької роботи "Вишивка як ідентифікатор української нації" Олена Мацепура розповідає: “Тема нашого дослідження є надактуальною, оскільки вишивка була й буде ідентифікатором кожного українця, нашою візитівкою. У ній закладений сакральний сенс і сила, яка допомагала українському народу в багатовіковій боротьбі за свою самостійність, право на незалежність. Метою роботи було дослідити особливості вишивки Новгород-Сіверщини кінця ХІХ - першої половини ХХ ст., зберегти відомості про раніше не оприлюднені раритетні зразки вишиваних сорочок і рушників, які збереглися в місцевих мешканців.

В результаті нашого дослідження ми дізнались про особливості та відмінності новгород-сіверської вишивки кінця XIX - першої половини XX ст. (найчастіше в нашому краї зустрічається вишивка білим по білому, поєднання білого і червоного, іноді - поєднання трьох кольорів - червоного, чорного та білого), виявили поширені в нашому краї техніки вишивання на знайдених сорочках та рушниках (лічильна гладь, хрестик) і зібрали інформацію про деякі забуті техніки, особливості рушників, дослідили новгород-сіверські набожники, визначивши ряд їхніх особливостей (довгі, вузькі, рясно вишиті).
Дізнались про процеси виготовлення новгород-сіверських сорочок, певні традиції і обряди, яких раніше дотримувались при вишиванні, та сакральне значення поширених узорів та орнаментів. Своє дослідження проілюстрували 35 додатками, 30 з яких містять фотографії вишитих виробів, що були знайдені нами в ході дослідження, та які раніше не були оприлюднені. Вишивка є ідентифікатором нашої нації, тож на прикладі знайдених старовинних вишитих виробів ми спробували розкрити тему української самобутності та ідентичності. Люблю свою Україну, її мову, культуру, історію. Мрію про наше спільне мирне майбуття!”
 
photo 5447486409872098675 yphoto 5447486409872098678 yScreenshot 3