Новгород-Сіверька гімназія №1 ім. Б.Майстренка
Новгород-Сіверька гімназія №1 ім. Б.Майстренка Новгород-сіверської міської ради Чернігівської області
logo1
logo2
Menu
18 травня - чудове свято самобутньої, неповторної, барвистої української культури – День вишиванки. Вишиванку називають «молитвою без слів», сімейним оберегом, святинею, що є символом нації, єдності, свободи!
Напередодні цього свята шанувальники вишивки, до когорти яких входять і педагоги нашого ліцею, мали змогу взяти участь у заході «Вишиванка – генетичний код моєї родини»"
, організованому спільними зусиллями методистів Центру професійного розвитку педагогічних працівників та Центром дитячої та юнацької творчості.
 
Учасники проєкту презентували вишиванки, що передавалися від матері до доньки в родинах педагогів нашої громади, вивчали давні орнаменти й узори, знайомилися з історією вишивки, розповідали про свої вишиті роботи та ділилися вишивальним досвідом.
 
Учитель історії Галина Євгеніївна Коропок познайомила присутніх з особливостями вишивки Сіверщини, розповіла про особливості виготовлення новгород-сіверських сорочок, певні традиції й обряди, яких раніше дотримувались при вишиванні, поширені в нашому краї техніки вишивання, сакральне значення узорів та орнаментів.
 
Учитель української мови та літератури Наталія Умняшкіна розповіла про сімейні реліквії й традиції, що передаються з покоління в покоління, про родинне захоплення і мистецтво по жіночій лінії – вишивання.
 
Вишиті картини, рушники, вишиванки подарували присутнім незабутні враження, емоції щирого захоплення та гордості за Україну і наш рідний край!
 
123456