Новгород-Сіверька гімназія №1 ім. Б.Майстренка
Новгород-Сіверька гімназія №1 ім. Б.Майстренка Новгород-сіверської міської ради Чернігівської області
logo1
logo2
Menu

Про підсумки науково-методичної

роботи за 2022– 2023 навчальний рік

У 2022/2023 навчальному році методична робота в закладі здійснювалася відповідно до Законів України "Про освіту", "Про повну загальну середню освіту", Державних стандартів початкової, базової і повної середньої освіти, Концепції Нової української школи, наказу навчального закладу №83  від 03.06.2022 «Про підсумки методичної роботи з педагогічними працівниками у 2021/2022 навчальному році», річного плану роботи ліцею.

Роботу педагогічного колективу було спрямовано на продовження реалізації науково-методичної проблеми «Формування життєвих компетентностей особистості, необхідних для успішної самореалізації в суспільстві шляхом впровадження сучасних освітніх технологій». Методична робота спрямована на реалізацію завдань:

  • підвищення результативності і якості освітнього процесу, реалізацію Положення про внутрішню систему забезпечення якості освіти, Стратегії розвитку закладу освіти на 2019-2023 рр., річного плану роботи на 2022-2023 н.р.;
  • активізації роботи з вчителями-предметниками, що викладають у 5 класі НУШ;
  • створення умов для самореалізації кожного педагога;
  • підвищення ефективності використання комп’ютерної техніки та новітніх інформаційних технологій в освітньому процесі для організації ефективного дистанційного навчання;
  • залучення творчих педагогів до експериментально-пошукової діяльності;
  • використання здоров’язберігаючих технологій;
  • запровадження Державного стандарту початкової та базової загальної середньої освіти.

Педагогічна рада протягом  2022-2023 навчального року розглядала важливі питання методичної роботи:

  • «Затвердження індивідуальних освітніх траєкторій для учнів, які мають індивідуальні інтереси, нахили, уподобання».
  • «Навчальний поступ учня як індикатор якості освіти»
  • Про підсумки класно-узагальнюючого моніторингу в 5-х класах та рівень адаптації п’ятикласників до навчання в основній школі.
  • «Система оцінювання навчальних досягнень здобувачів освіти».
  • «Самооцінювання і взаємооцінювання  - складові формувального оцінювання».
  • «Використання технологій дистанційного навчання у освітньому процесі: методика, пошук, результат».
  • «Впровадження інноваційних технологій у педагогічній практиці»
  • «Практика впровадження STEM – освіти в закладі освіти».
  • «Професійне зростання педагога в умовах дистанційного навчання».
  • «Підсумки підвищення кваліфікації педагогічних працівників у 2022-2023 навчальному році».
  • «Визнання результатів підвищення кваліфікації педагогічними працівниками у 2022 р».
  • «Затвердження орієнтовного плану підвищення кваліфікації педагогічних працівників у 2023 р».
  • «Творчий звіт вчителів, які атестуються: Динаміка якісних показників педагогічної діяльності вчителя».
  • «Підсумки атестації педагогічних працівників закладу освіти в 2022- 2023 навчальному році».
  • «Про викладання навчальних предметів в умовах воєнного часу».

З метою чіткої координації методичної роботи активно працювала методична рада у складі (далі М/О): МО вчителів української мови та літератури, зарубіжної літератури - керівник Кравцова Н.А., МО вчителів суспільно-гуманітарних дисциплін -  керівник Коропок Г.Є., МО вчителів природничого циклу – керівник Ковальчук Л.М., МО вчителів англійської мови – керівник Качан В.І., МО вчителів математики – керівник Іванова І.М., МО вчителів фізики, астрономії та інформатики – керівник Бельдяга О.І.,  МО вчителів фізкультури, «Захисту України» - керівник Пурига Г.В., МО вчителів естетичного циклу,  трудового навчання – керівник Меньшиков М.В., МО вчителів початкових класів – керівник Чмир Н.В., МО педагогів, які забезпечують інклюзивне навчання в закладі освіти – керівник Косницька Ю.М., МО класних керівників керівник Пишко М.М.

Робота методичної ради була зосереджена на вирішенні таких завдань:

− координація сфер діяльності споріднених предметів, методичних об’єднань учителів-предметників, спрямованих на розвиток науково-методичного забезпечення освітнього процесу;

−забезпечення науково-методичного супроводу навчальних програм, навчально-методичного комплексу для вчителя;

 − розроблення основних напрямів науково-методичної роботи закладу;

−організація пошукової, дослідницької роботи, спрямованої на розвиток кожного учасника процесу;

 −організація консультування вчителів закладу з питань удосконалення фахової майстерності, застосування технологій навчання, спрямованих на підготовку випускника закладу;

−запровадження в освітній процес сучасних навчально-методичних, дидактичних матеріалів, інформаційних технологій

Методична робота була спрямована на забезпечення належних умов для організації освітнього процесу учнів 5-го класу відповідно до вимог Державного стандарту базової середньої освіти. Опрацьовано  Державний стандарт базової загальної середньої освіти та окреслено шляхи його реалізації. Забезпечено методичний і психологічний супровід впровадження в освітній процес нових Державних стандартів початкової та базової загальної середньої освіти. З цією метою проведено інструктивно-методичну нараду для вчителів, які викладають у 5 класі за новими навчальними програмами. Забезпечено ознайомлення членів педагогічного колективу з Інструктивно-методичними рекомендаціями щодо впровадження Державного стандарту базової середньої освіти 5 класу, рекомендацій щодо ведення шкільної документації. На засіданнях ШМО розглянуто Методичні рекомендації оцінювання навчальних досягнень учнів 5 класу, опрацьовано нормативно-правові документи щодо  організації оцінювання в основній і старшій школі.

Одним з пріоритетів методичної роботи є якісне підвищення фахової майстерності педагогічних працівників, їх безперервне самовдосконалення, розвиток професійної компетентності та педагогічної культури, відповідно до сучасних вимог, реалізація Річного плану підвищення кваліфікації вчителів на 2022 р.. Річний план підвищення кваліфікації за кошти державного бюджету виконано, педагогічна рада визнала результати підвищення кваліфікації, яке вчителі проходили   на он-лайн заходах відповідно поданих клопотань та на підставі звітів про проходження кваліфікації та документів, що засвідчують проходження підвищення кваліфікації. Затверджено плани підвищення кваліфікації на 2023 рік.

Робота шкільних методичних об’єднань  була спрямована на розбудову внутрішньої системи забезпечення якості освіти, підвищення результативності діяльності методичних об’єднань педагогічних працівників. Методичні об’єднання вчителів працювали відповідно затверджених планів роботи.

МО вчителів початкових класів  - це група однодумців, кожен з яких зберігає кращі педагогічні традиції і  в той же час , реалізує інноваційні напрями своєї діяльності, прагнучи до творчості, пошуку нових підходів до навчання та виховання молодших школярів.

Методичне об’єднання вчителів початкових класів, керуючись методичною проблемою школи, у 2022-2023 навчальному році працювало над проблемою: «Формування позитивної мотивації молодших школярів засобами критичного мислення».

Основними завданнями методичної роботи є:

 1.Впровадження особистісно-орієнтованого та діяльнісного підходів в організації роботи членів ШМО.

 2. Створення умов для успішного впровадження Концепції Нової української школи, Державного стандарту початкової освіти на засадах компетентнісного підходу.

3.Створення гуманного соціокультурного середовища для самовираження, самоактуалізації, самоствердження та самореалізації кожного вчителя, його повноцінного професійного розвитку й особистісного самовдосконалення.

4. Задоволення особистісних освітніх потреб вчителів.

        5. Формування єдиного освітньо-методичного простору для професійного зростання педагогів.

Робота методичного об’єднання була спрямована на підвищення професійної майстерності і розвиток творчої ініціативи вчителів, впровадження нового Державного стандарту початкової загальної освіти; застосування в інноваційному навчанні інтерактивних технологій; створення умов для формування ключових компетентностей учнів, педагогів; інтеграцію у навчально-виховному процесі дітей з особливими потребами.

Проводилась велика робота з реалізації даного проблемного питання. Це проведення засідань методооб’єднання вчителів початкових класів, відкритих уроків та виховних заходів, творчих звітів вчителів що атестуються, участь вчителів у творчих конкурсах та інноваційних проектах.

Метою роботи методичного об'єднання вчителів – є створення комфортних умов для навчання, за яких учень відчуває свою успішність, свою інтелектуальну досконалість, відчуває себе частинкою соціуму, його невід'ємною ланкою. Тому ця проблема і охопила всі сфери шкільного життя, весь освітній процес, де в центрі стоїть особистість - учень, з інтелектуальним, фізичним, творчим потенціалом.Протягом року вчителі початкових класів працювали творчо, наполегливо, ефективно та  результативно. 

Кожен вчитель початкових класів протягом року брав активну участь у роботі МО: розроблялись онлайн уроки, тестові завдання з навчальних предметів на різних навчальних платформах; вчителі готували міні-презентації до уроків та творчі звіти з досвіду роботи, доповіді, старанно виконували свої доручення.

Керівник МО Чмир Н.В.розробила методичні рекомендації вчителям МО в роботі з дистанційного навчання, готувала виступи й презентувала роботу кафедри початкових класів на педраді, засіданнях МО.  

Члени МО вчителів початкових класів в самоосвітній діяльності беруть активну участь в онлайн - конференціях, вебінарах, тренінгах, де розглядались важливі питання реформування освіти, розбудовування Нової української школи тощо. Так,  Чмир Н.В. дистанційно підвищила кваліфікацію під час вебінару «Організація безпечних онлайн - уроків за допомогою сервісів ( ZOOM і Gooqle Meet)», Білозор О.А. – «Оцінювання без знецінювання», Лавицька І.К. – «Критичне мислення для освітян»,  вчителі  Десятник В.М., Меньшикова С.М. пройшли навчання та взяли участь у вебінарах, на яких дистанційно опрацювали теми «Онлайн –сервіси для дистанційної роботи: Coogle, Meet,Skype,Zoom»; Невідома О.В. та Білозор О.А. - «Новітні підходи до навчання: скетчноутінг та комікси для учнів початкових класів»; «Створення навчального відео»; « Дистанційні та психологічні ігри в сучасному освітньому процесі» Крупельницька Л.О., Липовка О.Ф., Холодило О.М. пройшли навчання та мають відповідні сертифікати з проблеми «Дистанційна та змішана форми навчання в умовах НУШ». Воробйова Н.К.  опрацювала курси по роботі вчителів із особливими освітніми потребами; по протедії та попередженню булінгу в закладах освіти; по впровадженню прийомів критичного мислення. Вчителі Чмир Н.В., Десятник В.М. пройшли тренінги на тему: «Створення та тестування прототипів інтегрованих уроків в початковій школі», «Кейс - технологія. Інтегровані уроки. Прийоми кейс-уроку». Вчитель Литвяк О.О. пройшла навчання за курсом «Використання інтелект карт в освітньому середовищі». Крім того, Лавицька І.К. та Ігнатова К.В. пройшли дистанційно курс «СЕЕН» та побували на триденному тренінгу в Івано-Франківській області за програмою «Занурення в СЕЕН».  На даний момент вони впроваджують це навчання в своїх класах.

 Вчителі початкових класів постійно займаються вдосконаленням своєї педагогічної майстерності, шукають нові форми та методи організації роботи зі здобувачами освіти. Систематично використовують передовий педагогічний досвід, здійснюють науково-методичну діяльність , поширюють досвід через фахові періодичні видання. Так, в 2022-2023 н. р.  на сайті «Всеосвіта» Чмир Н.В. опублікувала розробку уроку з читання в 2 класі НУШ; Меньшикова С.М. – з уроку математики 2 клас,   Білозор О.А.  – розробку виховного заходу, а на сайті «На урок» - урок-екскурсію з інтегрованого курсу ЯДС; Лавицька І.К.  – урок з читання.

 Меньшикова С.М. стала переможцем (ІІІ місце) І туру всеукраїнського конкурсу «Учитель року – 2023 в номінації «Початкова освіта». Лавицька І.К. – лауреатом всеукраїнського конкурсу для педагогічних працівників початкової школи «Клімат для наших дітей».

Білозор О.А. взяла участь у семінарі вчителів початкових класів Новгород-Сіверської територіальної громади з питання «Використання онлайн-сервісу «Learninq Apps»., а Чмир Н.В. з питання «Розвиток критичного мислення на уроках читання в 1-2 класах».

Протягом року молодші школярі брали активну участь в різноманітних творчих конкурсах: ІІІ Всеукраїнському відкритому марафоні з української мови, Всеукраїнському конкурсі з англійської мови «Грінвіч, Міжнародному освітньому конкурсі «Олімпіс – 2022», ХІІ Всеукраїнській інтернет –олімпіаді «На урок», Всеукраїнському конкурсі «Безпечний інтернет 2.0» від освітнього проекту «На урок»,Всеукраїнському інтернет – конкурсі «Мова моєї країни», Всеукраїнському інтернет-конкурсі «Подорож на Південний полюс», Всеукраїнському двотуровому конкурсі образотворчого, декоративно-ужиткового та сучасного мистецтва «Битва жанрів ART», Всеукраїнському конкурсі творчості дітей та учнівської молоді «За нашу свободу»,  Всеукраїнському конкурсі дитячої творчості «Чарівна осінь»,  Всеукраїнському конкурсі «Зимові свята в традиціях нашого народу», інтернет-конкурсі до Всеукраїнського дня бібліотек «не сподівайтеся позбутися книжок» всеукраїнському конкурсі «Захисники та захисниці України» , всеукраїнському інтернет-конкурсі «Світ мандрів Григорія Сковороди,  Міжнародному конкурсі еколого-валеологічної спрямованості «Образ природи», всеукраїнському конкурсу робіт юних фотоаматорів «Моя країна – Україна».

  Але, у роботі вчителів початкових класів є ще напрямки роботи, які потребують уваги.

        1. Удосконалення роботи з творчих здібностей учнів.

        2.  Формування комунікативної, соціальної компетентностей молодших школярів.

3. Робота з обдарованими учнями, які мають прогалини в знаннях.

Виходячи з аналізу підсумків навчально-виховного процесу за минулий 2022-2023 н. р. МО в поточному навчальному році працюватиме над вирішенням таких проблем.

1. Вдосконалення форм і методів навчання , застосовуючи інформаційні, комунікативні методики, особистісно-зорієнтовані системи навчання.

2. Індивідуалізація та диференціація навчання.

3. Вдосконалення форм і методів навчання.

На засіданнях методоб`єднання суспільно-гуманітарного циклу розглядалися такі питання:

  1. Основні компетентності та наскрізні лінії НУШ.
  2. Опрацювання Закону України Про повну загальну середню освіту (2020 р.) та поточної документації з організації навчального процесу.
  3. Якою має бути концепція історичної освіти –НУШ.
  4. Обговорення і адаптація програм НУШ для 5, 6 кл.
  5. Обговорення і обрання конкурсних підручників з історії для 6 кл. НУШ, підручників для 10 кл. з історії та курсу Громадянської освіти на 2023-2024 н.р.
  6. Запровадження та дотримання вимог Нового державного стандарту.
  7. Опрацювання Методичних рекомендацій з питань формування внутрішньої системи забезпечення якості освіти у закладах загальної середньої освіти.
  8. Формування та розвиток ключових компетентностей у здобувачів освіти.
  9. Спрямованість навчального заняття на формування в учнів ціннісних ставлень.

10. Оцінювання діяльності учнів під час проведення навчального заняття, зокрема реалізацію засад формувального оцінювання.

11. Використання інформаційно-комунікаційних (цифрових) технологій, обладнання, засобів навчання.

Вчителі кафедри підготували учнів 9, 11 класів до  участі в районному заході до Дня пам`яті «Героїв  небесної  сотні» - «Герої  поруч».  Під керівництвом учителя історії Коропок Г.Є. учениця 9-Б  класу Мацепура Олена захистила науково-дослідницьку роботу на тему «Вишиванка як ідентифікатор української нації» і отримала диплом ІІ ступеня на обласному етапі захисту робіт МАН. На освітньому проєкті «НА УРОК» учитель Коропок Г.Є. створила та опублікувала свої матеріали: Презентація "Англійська революція середини ХVІІ ст.", всесвітня історія, 8 клас. Інтерактивна гра брейн-ринг "Знавці античності". Навчальний проєкт “Друга світова війна в історичній пам`яті українців та інших європейців: спільне і відмінне. Взяла участь у районному заході до Дня вишиванки, де виступила з доповіддю про особливості технік вишивки, узорів,  традицій виготовлення жіночих вишиванок Новгород-Сіверщини.

Протягом 2022-2023 навчального року вчителі   англійської мови працювали за такими  напрямками:

1.Удосконалювали роботу з обдарованими дітьми через участь у Всеукраїнських учнівських онлайн олімпіадах : «На Урок», «Гринвіч», «Puzzle», «ВсімОсвіта», «Олімпус», «Всеосвіта», в яких учні активно брали участь. У  Всеукраінській інтернет-олімпіаді «Грінвіч» учні вчителів Остапчук І.В. , Осадчої В.М. отримали дипломи І та ІІ ступеня.

У Всеукраїнській інтернет олімпіаді « На Урок» учні  Філько Н.М. та  Качан В.І. отримали дипломи І та ІІІ ступеня.

2. Удосконалювали методичні засоби та методи щодо диференціації та організації тематичного оцінювання знань учнів .

3. Впроваджували інноваційні технології та інтерактивні методи навчання під час дистанційного навчання, особливу увагу приділяли 5 класам,переглядали основні підходи до оцінювання навчальних досягнень учнів 5 класів .

4. Вивчали досвід вчителів вищої категорії Остапчук І.В., Качан.В.І. та Філько Н.М. під час дистанційного навчання.

5. Ділилися досвідом та друкувались на національній освітній платформі «На Урок». Вчитель Качан В.І. отримала грамота За участь у формуванні освітнього простору бібліотеки розробок  та подяку За поповнення бібліотеки проекту «На Урок» авторськими розробками.

6. Брали участь в освітніх вебінарах, проходили педагогічні курси підвищення кваліфікації ЧППІО та на освітніх платформах: Edera, Всеосвіта, Прометеус.

7. Працювали над вивченням та впровадженням основних підходів  та методів формувального оцінювання ( коригування програми і методів навчання відповідно до індивідуальних потреб учня).

Вчителі МО фізики, астрономії та інформатики протягом 2022-2023 навчального року брали активну участь у різноманітних конкурсах відповідного спрямування. Учні вчителя інформатики Осадчого В.В. взяли участь у Міжнародному конкурсі з інформатики та комп’ютерного мислення БЕБРАС, в результаті чого  1 учень  отримав відмінний результат ,4 учні добрий,  6 учнів  успішний . Вчитель інформатики та фізики Подорожна Ю.М. організувала участь здобувачів освіти у Всеукраїнському  інтерактивному конкурсі «Бобер» та отримали такі результати:  відмінний – 4, добрий – 2 ,успішний - 1 . Брали  участь у Всеукраїнському учнівському фізичному конкурсі «Левеня» , в якому 1 учень показав добрий рівень знань. Участь у Інтернет-олімпіаді «На Урок» з інформатики, принесло такі результати:  1 диплом І ступеня, 3 – ІІ ступеня та  1 диплом ІІІ ступеня. Високий рівень знань – 19 учнів та 8 учнів – добрий рівень показали вихованці учителя фізики Бельдяги О.І. у Всеукраїнському учнівському фізичному конкурсі «Левеня» .

Учні вчителя інформатики Максимихіної С.В. брали  участь у Всеукраїнському  інтерактивному конкурсі «Бобер» і показали такі результати: відмінний рівень – 15, добрий – 2, успішний – 1. За  участь у Інтернет-олімпіаді «На Урок» з інформатики  здобувачі освіти отримали  10 дипломів І ступеня,  8 дипломів ІІ ступеня та 4 дипломи ІІІ ступеня. За  участь у Олімпіс-2022 -1 учень диплом ІІ ступеня. На засіданнях МО  вчителі  фізики та інформатики розглядали ряд питань щодо впровадження в освітній процес нових технологій, інтенсивних форм і методів навчання, застосування міжпредметних зв’язків у процесі формування комунікативних компетенцій учнів.

Використання case- технологій  на уроках інформатики. ( Осадчий В.В.),  

Диференціація навчального процесу на різних етапах уроку астрономії .

Використання Інструментів дистанційного навчання на уроках астрономії. (Осадча В.М,)

Проблеми формування мотивації навчальної діяльності школярів за сучасних умов.

Інструменти  дистанційного навчання у сучасних  умовах .

Розв’язування нестандартних фізичних задач, як чинник розвитку творчих здібностей учнів.

Формування у здобувачів відповідальності за результати свого навчання (Бельляга О.І.)

Групові практики на уроках фізики під час дистанційного навчання

Як уповільнити старіння мозку (Сова Л.В.)

Використання проектних технологій на уроках інформатики в умовах дистанційного навчання (Подорожна Ю.М.)

STEM-освіта в український школі під час дистанційного навчання (Максимиіна С.В.) Бельдяга О.І. брала участь у роботі методичного марафону «Нова українська школа: реалії та виклики дистанційного навчання». Тема виступу. Інструменти дистанційного навчання в умовах НУШ. Продовжують співпрацю з фаховими журналами та Інтернет-виданнями: Сова Л.В. платформа Всеосвіта. Дидактичні матеріали, Бельдяга  О.І.  платформа Wizer, Learningapps. Дидактичні матеріали, Подорожна Ю. М платформа Всеосвіта, На Урок. Дидактичні матеріали, Максимихіна С.В.  платформа Всеосвіта, На Урок. Дидактичні матеріали.

Робота МО вчителів української мови, літератури та зарубіжної літератури проводилась згідно з планом, затвердженим методичною радою школи, і була спрямована на втілення в життя Державної програми розвитку, функціонування української мови, як одного з основних чинників діяльності вчителів української мови; на пошук оптимальних форм і методів роботи з обдарованими учнями; втіленню в життя рішень МОН про освіту, якісну підготовку учнів ліцею до НМТ. Постійна робота над собою кожного вчителя, оволодіння новими технологіями, сприяє оптимізації навчально-виховного процесу, забезпечує високий рівень знань, умінь, навиків з української мови і літератури, про що свідчать результати творчих конкурсів другого туру всеукраїнських олімпіад і конкурсів.  Учитель Олексієнко О.В.:

Всеукраїнський конкурс «Таємниця генія Шевченка»:3 дипломи 1 ступеня, 3 дипломи 2 ступеня; ІІІ Всеукраїнський дистанційний творчий марафон «До Дня української державності» - диплом за зайняте ІІ місце;  Всеукраїнський творчий конкурс до 31-ї річниці Дня Незалежності України 2 диплома 1 місце, 1 диплом – ІІІ місце;  XVI Всеукраїнська інтернет-олімпіада «На Урок» з української мови та літератури:  2дипломи І ступеня, 2 дипломи ІІ ступеня, Всеукраїнська олімпіада «Всеосвіта - Зима 2022/2023». Українська мова - диплом за зайняте І місце, XVIІ Всеукраїнська інтернет-олімпіада «На Урок» з української мови та літератури – диплом І ступеня.

Учитель Лисенко Л.В.:

Всеукраїнський конкурс на написання есе «Війна за СВІЙ шлях»(дитячий погляд) – учениця 9 класу стала лауреатом, участь у ІІІ Всеукраїнському відкритому марафоні з української мови – 6 клас 5 місце.

Учитель Костенко Л.В.:

Всеукраїнський конкурс на написання есе «Війна за СВІЙ шлях» (дитячий погляд) – учень 11 класу, учасник, конкурс творчих есе «Війна в долі моєї родини» - учениця 10 класу, учасник, заочний конкурс дитячої та юнацької творчості «Таланти Сіверщини» учениця 5 класу , І місце, II Всеукраїнський Марафон з української мови – учень 6 класу - ІІ місце, учениця 5 класу - ІІІ місце.

Учитель Умняшкіна Н.Г.: учениця 9 класу конкурс есе та малюнків "Я маю право на життя" (підсумки у липні).

Учитель Половець І.В.: переможці Творчого марафону «До Дня

української державності» («Перлина мистецтва»), Всеукраїнський творчий

конкурс «Україна – це ми». Номінації : «Художнє читання», «Фото», «Малюнок»

Учитель Кравцова Н.А.: учні 10 класу були учасниками олімпіади на «Всеосвіті».

Друковані матеріали на платформах «Всеосвіта» та «На урок» мають усі вчителі методоб'єднання (розробки уроків, презентації, тести).

У 2022-2023 навчальному році м/о вчителів математики продовжили роботу над проблемою: «Формування життєвих компетентностей особистості, необхідних для успішної реалізації в суспільстві, шляхом впровадження сучасних освітніх технологій на уроках математики», неухильно дотримуючись положень державної Національної програми «Освіта», законів України «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту». В своїй роботі вчителі математики керувалися нормативними документами:

- методичними рекомендаціями щодо викладання математики у 22-23 н.р.;

- наказом МОН України від 13.04.2011 № 329 «Про затвердження критеріїв оцінювання навчальних досягнень учнів у системі загальної середньої освіти»;

- інструкцією з ведення класного журналу учнів 5-11(12) класів загальноосвітніх навчальних закладів, затвердженою наказом МОН України від 03.06.2008 № 496 «Про затвердження інструкції з ведення класного журналу учнів 5-11(12) класів загальноосвітніх навчальних закладів», іншими чинними нормативними документами. Наприкінці навчального року підсумки роботи над проблемою підведені на заключному засіданні методичного об’єднання.

  Відповідно до визначених завдань був складений план роботи  методичного об’єднання.

  Перед початком  2022-2023 навчального року  члени методичного об’єднання ставили мету працювати в таких напрямках:

1. Створення належних умови для  розумового, морального й фізичного розвитку кожного учня з урахуванням їхніх вікових, фізіологічних, психологічних, індивідуальних особливостей.

2. Впровадження інноваційних технології та інтерактивних методів навчання.

3. Формування та розвиток в учнів загальнолюдських цінностей, морально-психологічних якостей громадянина-патріота.

4. Використання технологій продуктивного навчання з метою стимулювання креативності учнів;

5. Підвищення рівня професійної компетентності та удосконалення рівня самоосвіти педагогів;

6. Втілення нових підходів щодо професійного зростання педагогів методичного об’єднання.

На засіданнях методичного об’єднання розглядались актуальні питання організації  навчально – виховного процесу, вивчались нормативні документи, інструктивно-методичні рекомендації щодо викладання математики, інформаційно-методичне забезпечення управління навчально – виховним закладом, робота з охорони праці та забезпечення життя і здоров’я учнів  у загальноосвітньому навчальному закладі, психологічний супровід навчально – виховного процесу, інформаційно – методичне забезпечення викладання навчальних предметів, інноваційні підходи до організації виховної роботи, вивчали перспективний педагогічний досвід своїх колег. Члени методичного об’єднання під час засідань обговорювали різні форми роботи, проводили майстер класи, створювали моделі уроків, ділились власноруч створеними дидактичними матеріалами, тестами, завданнями для проведення оцінювання, завданнями для підготовки до олімпіад, до НМТ з математики. Також не залишили поза увагою і  індивідуальну роботу з обдарованими  учнями, роботу із слабовстигаючими учнями, роботу з учнями з особливими освітніми потребами, корекцію знань учнів, розвиток здібностей і природних обдарувань учнів, підвищення в учнів мотивації до навчання, формувальне оцінювання учнів, академічну доброчесність. Багато уваги було приділено організації уроків математики під час дистанційного навчання. Всі члени методичного об’єднання творчо підійшли  до вирішення даної проблеми і з задоволенням ділились своїми напрацюваннями з колегами. Вчителі освоїли і працювали на різних освітніх платформах, сайтах (Classroom, На урок, Всеосвіта і т.п.), створювали онлайн завдання, надавали консультації учням, проводили онлайн-уроки, перевіряли якість засвоєння знань, підтримували зв'язок з батьками.

Самоосвіта педагога - це свідома робота над удосконаленням своєї особистості як професіонала, адаптація своїх індивідуально-неповторних особливостей до вимог педагогічної діяльності, постійне підвищення професійної компетентності і безперервне удосконалення якостей своєї особистості. Всі члени методичного об’єднання досить відповідально відносяться до  самоосвіти: постійно проходять різноманітні курси і на засіданнях звітують. Всі члени методичного об’єднання пройшли курси для вчителів НУШ 5 клас математика. В цьому році проходила атестацію Ворушило О. П., яка презентувала свій досвід членам методобˈєднання.

Члени методичного об’єднання систематично поширюють власний досвід роботи шляхом  активізації друку у педагогічній пресі та засобах масової інформації. Так Ворушило О. П. опублікувала свої здобутки на платформі «На Урок», зокрема поширила власний педагогічний досвід і публікувала тестові завдання, на освітньому порталі «ВсімОсвіта» опублікувала авторський матеріал, приймала участь у конкурсі навчальних розробок «Фантастична п`ятірка» від освітнього проекту «На Урок». Іванова І. М. створила і опублікувала онлайн-тести на платформі «На Урок» і отримала сертифікат, також створила і опублікувала онлайн-тести на платформі «Всеосвіта» і отримала Грамоту за покращення освітнього процесу шляхом активного використання цифрових технологій і Грамоту за високий рівень цифрової грамотності та вміння застосувати інноваційні онлайн-інструменти у педагогічній діяльності. Риковська І. В. опублікувала статтю на сайті vseosvita.ua  “Лайфхак для Cromebook”.

На засіданнях методоб’єднання обговорювалися результати відвідування вчителями показового уроку  Ворушило О. П. та отриманий  педагогічний досвід який можна використовувати у подальшій власній роботі.

Учні ліцею брали участь у предметних олімпіадах,  конкурсах: Міжнародний математичний конкурс «Кенгуру»; Міжнародний конкурс усного рахунку «Міксіке»; Онлайн олімпіади з математики на платформі «На Урок».

Результати роботи методоб’єднання протягом 2022-2023 н.р. свідчать, що вчителі математики забезпечують на уроках реалізацію програмних вимог:

- формування в учнів математичних знань як невід’ємної складової загальної культури людини, необхідної умови її повноцінного життя в сучасному суспільстві на основі ознайомлення школярів з ідеями та методами математики як універсальної мови науки і техніки, ефективного засобу моделювання і дослідження процесів і явищ навколишньої дійсності;

- інтелектуальний розвиток учнів, розвиток їхнього логічного мислення, пам’яті, уваги, інтуїції, умінь аналізувати, класифікувати, узагальнювати, робити умовиводи за аналогією. діставати наслідки з даних передумов шляхом несуперечливих міркувань тощо;

- опанування учнями системи математичних знань і вмінь, що є базою для реалізації зазначених цілей, а також необхідні у повсякденному житті й достатні для оволодіння іншими шкільними предметами та продовження навчання.

Робота методичного об’єднання вчителів природничого циклу будується на таких основних завданнях, як розвиток професійної компетентності вчителів, їх навчальна, пошуково-інформаційна робота, робота по практичному пристосуванню дітей до життя, їх трудова та соціально-побутова орієнтація у майбутньому. Учителі в своїй роботі намагаються сприяти формуванню досягнення в учнів знань, як невід’ємної складової загальної культури людини, необхідної умови її повноцінного життя в сучасному суспільстві на основі ознайомлення школярів з ідеями і методами наук природничого циклу як універсальної мови науки і техніки, ефективного засобу моделювання і дослідження процесів і явищ навколишньої дійсності; інтелектуальному розвитку учнів, розвитку їхнього логічного мислення, пам’яті, уваги, інтуїції, умінь аналізувати, узагальнювати. В цьому навчальному році вчителі МО надали свої творчі доробки до друку в фахові журнали. Сігута С.О. Опублікувала частину тестів на платформі освітнього проєкту «НА УРОК» Робробила картографічні вправи для 7 класу на платформі  LearningApps.org. Скивка Г.С. -  поповнення бібліотеки проекту «На Урок» авторськими розробками. Активне поширення власного педагогічного досвіду серед спільноти освітян України. Учасник конкурсу навчальних розробок. «Фантастична п`ятірка» (жовтень) від освітнього проекту «На Урок». Чмигальова А.С. -  створила ряд презентацій  уроків  НУШ 5 клас (основи здоров`я) та опублікувала на сайтах «На Урок», «Всеосвіта». Брала участь у  Всеукраїнському конкурсі «Учитель-2023» у номінації «Основи здоров`я» зайняла  І місце на обласному рівні та гідно виступила на всеукраїнському рівні. Ковальчук Л.М. на сайті «Всеосвіта» опублікувала тести «Отруєння. Домедична допомога при отруєнні». Активна робота вчителів кафедри природничих наук проведена із залученням  учнів ліцею до різноманітних конкурсів та інтернет – олімпіад. Сігута С.О. залучила учнів 7-х класів до XVII Всеукраїнської інтернет-олімпіади «На Урок» (Весна 2023). 10 учнів отримали гарний результат. Учні 10-Б класу взяли участь у обласному екологічному конкурсі «Одна планета – одне майбутнє». Протягом 2022-2023 н.р. прочитала учням 7-Б класу курс з фінансової грамотності «Фінансова культура» на безоплатній основі - 35 годин. Скивка Г.С. організувала участь учня 7 класу до Регіональної природоохоронної акції «Піклуємося про птахів взимку» вихованці вчителя взяли участь у Всеукраїнському конкурсі малюнків «Збережемо ґрунти рідної України» та Обласному етапі Всеукраїнського фестивалю «В об`активі натураліста – 2023» на тему: «Дика природа». За результатами XV Всеукраїнської Інтернет-олімпіади «На Урок» з біології (Осінь 2022) учні 7 класу отримали 2 дипломи ІІ ступеня., XVI Всеукраїнської Інтернет-олімпіада «На Урок» (Зима 2023) 1 диплом ІІІ ступеня. Активну участь здобувачі освіти взяли у Всеукраїнській  олімпіаді «Все освіта Зима – 2022/2023» з предмету «Пізнаємо природу» отримали дипломи І-ІІІ ступеня. Отримали гарні результати також за участь у XVII Всеукраїнській Інтернет-олімпіаді «На Урок» з біології (Весна 2023) та Всеукраїнській дистанційнії Олімпіаді «Всеосвіта Весна - 2023» з предмету Пізнаємо природу у стилі Minecraft. Учні Кольяк Л.Б. гідно виступили у різноманітних конкурсах та отримали гарні результати: Всеукраїнський конкурс «В об’єктиві натураліста»

Всеукраїнський конкурс до 31 річниці незалежності України, Щорічний обласний екологічний конкурс: «Одна планета - одне майбутнє» . Чмигальова А.С. залучення учнів 5- 9 класів до Всекраїнського онлайн конкурсу «Безпека на дорозі» («Всеосвіта») – 10 учнів отримали гарний результат. Разом з ученицею 5 класу взяли участь у Всеукраїнському конкурсі малюнків      

«Охорона грунтів України». З гарними результатами виступили учні вчителя Ковальчук Л.М. в обласному конкурсі «Досліджуємо і примножуємо природу рідного краю» у номінації «Ліси для нащадків», участь у фотовиставці до Дня Соборності України: «В єдності наша перемога», в обласному етапі Всеукраїнського юнацького фестивалю «В об’єктиві натураліста - 2023» на тему: «Дика природа» номінація «Відео». Участь у Всеукраїнському онлайн-конкурсі «Будь природі другом» освітня платформа «Всеосвіта». Участь у Всеукраїнському онлайн-конкурсі  «Життя домашніх тварин» на платформі освітнього проєкту «На Урок». Взяли участь у XVII Всеукраїнській Інтернет-олімпіаді «На Урок» з біології (Весна 2023). Овсюк О.М. виступила  на районному методоб’єднанні з теми: «Використання платформи Classroom під час дистанційного навчання».

Сьогодні в Україні набирає потужних обертів освітня реформа, невід’ємною частиною якої є інклюзивна складова. І обраний нашою державою напрям на створення гідних умов навчання для дітей з особливими освітніми потребами є кроком до впровадження європейських принципів та стандартів життя.

Необхідність інклюзивної освіти зумовлена тим, що число дітей, які потребують корекційного навчання в світі зростає. В основу інклюзивної освіти покладена ідеологія, яка виключає будь-яку дискримінацію дітей і забезпечує однакове ставлення до всіх людей, але створює спеціальні умови для дітей із особливими освітніми потребами. Тому необхідно створити дійсно інклюзивне середовище в закладах освіти, де кожен може відчути важливість свого існування.  В ліцеї навчається 7 учнів з ООП, 6 з них потребують асистентів –вчителів.

Методичне об’єднання асистентів вчителів  у 2022-2023 навчальному році працювало над проблемою: «Організація освітнього середовища в умовах інклюзивного навчання».

На засіданнях  методичного об’єднання  розглядалося багато питань, зокрема, опрацювання нормативної бази,  методичних рекомендацій  з питань інклюзивного навчання, ведення ділової документації, створення команди супроводу, розроблення та реалізація  індивідуальної програми розвитку дитини з особливими освітніми потребами, роль асистента вчителя щодо здійснення адаптації та модифікацій освітнього процесу, динаміка розвитку дитини.

Протягом року було сплановано та проведено 4 засідання МО.                                                                                     

Кожен член методичного об’єднання брав активну участь у його роботі: готували доповіді, виступи, активно брали участь в практичних заняттях та тренінгах, старанно виконували свої доручення.

Члени МО асистентів вчителів приймали активну участь в онлайн-конференціях, вебінарах, тренінгах, де розглядалися важливі питання впровадження інклюзивного навчання в  ЗЗСО.

Протягом навчального року учні брали активну участь у конкурсах. Тужик Іван (7-В) отримав диплом І першого ступеня за участь у Всеукраїнському конкурсі «Зимові свята в традиціях нашого народу та отримав призові місця у конкурсі «Я дитина! Я малюю». Асистент вчителя Дьомкіна І.Ю. Лазаренко Денис (5-Г) разом з асистентом Хлус Оленою Василівною приймали участь у Всеукраїнській онлайн виставці «Талановиті! Наполегливі! Успішні!», творчому конкурсі «Розум фест 2023», за участь учень був нагороджений дипломами та подарунковими сертифікатами. Асистент вчителя Косницька Юлія Миколаївна брала участь у конкурсі «Фундація. Україна – діаспора», проведеному ЧОІППО ім. К. Д. Ушинського. На конкурсі було представлено проєкт, пов'язаний з підготовкою дітей з ООП.

З метою ефективної роботи асистентів вчителів класів інклюзивного навчання,  МО ставить перед собою такі головні завдання :

- удосконалення розвитку інклюзивної освіти з метою створення сприятливого середовища для здобуття освіти по місцю проживання учнів з особливими освітніми потребами ;

- сприяння кваліфікаційному, творчому, науковому зростанні особистості
асистентів педагогів, що працюють з дітьми, які мають особливості у психофізичному розвитку; підвищення їх творчого потенціалу шляхом проведення науково - практичних конференцій, семінарів і тренінгів з метою ефективної та продуктивної діяльності в умовах сьогодення;

- інтенсивне застосування інноваційних технологій навчання та виховання дітей з особливими освітніми потребами;

- оновлення власної навчально-методичної та інформаційної бази;

- емоційно – психологічна підтримка осіб з ООП під час воєнного часу;

- підготовка та збір матеріалів для проведення самооцінювання членів МО в освітніх закладах .

Забезпечено виконання перспективного плану атестації педагогічних працівників.

Відповідно перспективного плану атестації педагогічних працівників в 2022-2023 н.р. атестувалось  15 вчителів.

За наслідками атестації:

Підтверджено 3 вчителям «спеціаліст вищої категорії», 14-й тарифний розряд, «старший учитель»; 2 вчителям «спеціаліст вищої категорії», 14-й тарифний розряд, «учитель - методист»;

Встановлено кваліфікаційну категорію: «спеціаліст другої категорії 4 – вчителям, «спеціаліст першої категорії – 1, «спеціаліст вищої категорії» - 5.

В ході проведення атестації педагогічних працівників організовано вивчення системи роботи вчителів, які атестуються. Під час вивчення системи роботи вчителів проаналізовано такі напрями роботи:

1.Виконання вчителем статуту школи та правил внутрішнього трудового розпорядку.

2.Планування вчителем навчально-виховної роботи.

3.Стан календарного планування:

  • відповідність планування вимогам навчальних програм;
  • доцільність розподілу тем за тематичними оцінюваннями;
  • передбачення форм проведення тематичних оцінювань;
  • наявність у плануванні власного елемента новизни;
  • стан поурочного планування, його якість і систематичність;
  • планування позакласної роботи з предмета;
  • якість планування виховної роботи

4.Виконання вчителем навчальних програм:

  • зіставлення календарних планів із записами у класних журналах;
  • стан виконання контрольних, практичних, лабораторних робіт, робіт з розвитку зв’язного мовлення, творчих робіт тощо

5.Якість навчального процесу:

  • рівень перебудови навчального процесу на засадах гуманізму, демократизму й особистісної орієнтації;
  • ступінь реалізації навчальних, виховних і розвивальних завдань уроку;
  • раціональність вибору структури уроку;
  • оптимальність застосування форм, засобів і методів роботи на різних етапах уроку;
  • стан роботи з підвищення розумової та пізнавальної діяльності школярів;
  • стан диференціації та індивідуалізації навчальної діяльності школярів на різних етапах уроку;
  • рівень з’ясування причин неуспішності та стан роботи щодо її подолання;
  • рівень матеріально-технічного забезпечення навчального процесу;
  • зміст, обсяг, диференціація, пояснення та своєчасність подачі домашнього завдання;
  • ефективність упровадження інноваційних технологій;
  • якість контрольно-оцінювальної діяльності вчителя

6.Рівень інтересу учнів до предмета:

  • наявність системи роботи вчителя з виховання у школярів інтересу до предмета;
  • організація індивідуальної роботи з обдарованими дітьми
  • планомірність і ефективність роботи з формування у школярів загальнонавчальних і предметних навчальних компетентностей;
  • рівень сформованості в учнів умінь самостійно застосовувати знання на практиці.

7.Рівень навчальних досягнень учнів:

  • якість усних відповідей, а також письмових, лабораторних і практичних робіт;
  • усвідомленість, глибина та міцність засвоєння знань;
  • уміння застосовувати набуті знання на практиці у стандартних і нестандартних ситуаціях;
  • об’єктивність оцінювання навчальних досягнень школярів

8.Самоосвітня робота вчителя:

  • робота над проєктом чи проблемою;
  • фіксація вивченого та форми його впровадження;
  • участь у методичній роботі на рівні школи, району, області;
  • участь у педагогічних конкурсах, виставках тощо;
  • участь у засіданні педагогічних рад, нарадах при директорі тощо;
  • наявність друкованих матеріалів;
  • відвідування уроків, позакласних заходів інших вчителів.

План заходів щодо організації методичної роботи в закладі протягом 2022/2023 навчального року був виконаний.

Результати навчальних

досягнень учнів за підсумками

2022-2023 навчального року

 

На виконання річного плану роботи ліцею, з метою   аналізу  якості освітнього процесу та об'єктивності оцінки результатів навчальних досягнень учнів, результативності дистанційного навчання, протягом 2022/2023 навчального року проводився моніторинг якості навчання учнів та надання освітніх послуг учителями закладу. Адміністрацією проаналізовано стан успішності учнів за рівнями навчальних досягнень за підсумками року, підраховано  відсоток якості знань з усіх предметів інваріантної складової навчального плану та середній бал успішності по класах, перевірена об’єктивність виставлення оцінок за рік.

На виконання наказу по закладу від 30.12.2022 №167 «Про результати навчальних досягнень учнів за І семестр 2022/2023 навчального року» адміністрацією, класними керівниками протягом ІІ семестру трималися на контролі питання забезпечення рівня навченості учнів, що мали оцінки початкового рівня та одну оцінку середнього рівня.

На кінець навчального року в закладі навчається 800 учнів. Атестовані 543 учня. Учні 1-4 класів оцінювалися вербально. Високий рівень навчальних досягнень мають – 7,9 % учнів, достатній – 31,1%, низький – 9,5 %. Якість успішності 39 %.

В 11-А класі за підсумками 2022-2023 н. р. – два учня нагороджуються Золотою медаллю. (рішення засідання педагогічної ради освітнього закладу (протокол № 15  від 30.05.2023).

Проаналізувавши рівні успішності учнів за підсумками 2022-2023 н.р. можна зробити такі висновки: на паралелі 5-х класів – 2 учня, 6-х класів – 9 учнів , 7-х класів – 7 учнів, 8-х класів – 12 учнів, 10-х класів – 6 учнів, потребують індивідуальної диференційованої роботи з питання підвищення рівня успішності з предметів; 10 учнів 9-х класів у свідоцтві про базову загальну середню освіту мають оцінки початкового рівня.

На паралелі 5-х класів  на кінець 2022-2023н.р.17 учнів (17,1%) мають оцінки високого рівня, 35 учнів (35,3%) закінчили навчальний рік на достатньому рівні, 45 учнів  (45,4%)  мають оцінки середнього  рівня, що на 0,6%  менше від І семестру, 2 учня ( 5-А класу) мають по одній оцінці початкового рівня з української літератури. 6 учнів  5-Б класу мають по одній оцінці достатнього рівня та 9 учнів мають по одній оцінці середнього рівня з англійської мови. 2 учнів 5-Г класу мають по 1 оцінці середнього рівня з англійської мови та 2 достатнього з англійської мови та математики.

На паралелі 6-х класів за підсумками  2022-2023 н.р.,5 учнів мають високий рівень досягнень ( 5,7%), 33 учня (34 %) мають достатній рівень, що на  4% більше в порівнянні з І семестром, 40 учнів (46%) - середній рівень,що на 10% менше в порівнянні з І семестром.  11 учнів 6-А класу мають по 1-й оцінці середнього рівня: 10 - з англійської мови; 1 - з біології.  4 учні мають одну оцінку достатнього рівня з англійської, решта - високого. 9 (10,3%) учнів 6-Б,В,Г класів мають  початковий рівень, що на 3,3 % більше в порівнянні з І семестром 2022-2023 н.р. 4 учня 6-Б класу по одній оцінці середнього рівня  з англійської мови. 2 учня 6-Г класу по одній оцінці середнього рівня з географії та української мови.

 На паралелі 7-х класів   6 (7,1%) учнів мають високий рівень досягнень,що на рівні з І семестром 2022-2023 н. р., 30 учнів (34,5 %) навчаються на достатньому рівні,що на 3,1% менше в порівнянні з І семестром,  41 учень (47,1% %)  мають середній рівень, що на 4,6% менше в порівнянні з І семестром, 7 учнів ( 8%) мають  початковий рівень ( 7-А, В, Г класи): 3 учня – англійська мова, 1 учень – історія України та всесвітня історія, 1 учень фізика, 1 учень – алгебра. Учень 7-А класу має 5 оцінок початкового рівня: англійська мова, хімія, історія України, всесвітня історія, фізика. 5 учнів 7-Б класу мають по одній оцінці середнього рівня, двоє учнів по дві оцінки середнього рівня, один учень має одну оцінку достатнього рівня, решта високого

На паралелі 8-х класів за підсумками  2022-2023 н. р. 3 (3,75%) учня мають високий рівень знань, 17 учнів (21,25 %) на достатньому рівні, 48 (60%) учнів мають оцінки середнього рівня, що на 3,2% менше в порівнянні з І семестром. 12 (15%) учнів мають оцінки початкового рівня, з них 10 учнів 8-Б класу та 2 учня   8-В класу. 4 учня 8-А класу мають по одній оцінці середнього рівня  та 4 учня 8-Б класу мають по 1-2 оцінці середнього рівня.

На паралелі 9-х класів за підсумками 2022-2023 н.р. 6 учнів (7%) підтвердили  високий рівень досягнень та отримали свідоцтва з відзнакою, 23 учня (26,4%) навчаються на достатньому рівні,що на 9,6 % більше, ніж у І семестрі, 48 учнів (55,1%) на середньому, що на  12,7 % менше, ніж у І семестрі, 10 учнів ( 11,4%) мають початковий рівень, що на 6,6% менше ніж у І семестрі. (2 учня - 9-А, 2  учня - 9-Б, 6 учнів – 9-В класів). 

На паралелі 10-х класів за підсумками 2022-2023 н.р. 4 ( 7,5%) учня підтвердили високий рівень знань, 15 учнів (28,3 %) навчаються на достатньому рівні, 28 учнів  (52,8%), 6 учнів (11,3%) мають низький рівень (2 учня - 10-А, 4 учня - 10-Б клас).

На паралелі 11-х класів за підсумками 2022-2023 н.р. 2 учня 11 класів підтвердила високий рівень знань, 16 учнів (40,4%) навчаються на достатньому рівні, що на 12,7 % менше, ніж у І семестрі, 29 учня (48,9%) на середньому, 6 учнів мають оцінки початкового рівня: 1-10-А, 5 - 10-Б класів.

  Адміністрацією був виведений рейтинг успішності учнів 5-11-х класів за підсумками 2022-2023 н. р. (додаток 1). Моніторинг якості знань учнів (додаток 2).

Серед учнів 5-9-х класів І місце посіли учні 5-В класу (класний керівник Максимихіна С.В, ІІ місце – 6-А класу (класний керівник Шморгун Н.Л.), ІІІ місце – 5-Г класу (класний керівник Могильна Т.А.).

Серед учнів старших класів І місце посіли учні 11-А класу (класний керівник Пишко М.М.), ІІ місце – 10-А класу (класний керівник Кольяк Л.Б,), ІІІ місце –  11-Б класу (класний керівник Осадча В.М.).

На паралелі 8-х класів найнижчі результати успішності мають учні 8-Б класу (кл. керівник Олексієнко О.В..), 10-х класів учні 10-Б класу (кл. керівник Кравцова Н.А.). Дана категорія школярів потребує індивідуальної роботи з учителями-предметниками, відвідування додаткових корекційних, індивідуальних занять, з метою покращення успішності.

 

 

Рейтинг успішності учнів за підсумками 2022-2023 н. р.

 

Клас

Середній бал

Місце

Класний керівник

5-В

10

І

Максимихіна С.В.

6-А

9,8

ІІ

Шморгун Н.Л.

5-Г

9,4

ІІІ

Могильна Т.А.

5-Б

9,3

ІV

Пашковська К.В.

5-А

9,3

ІV

Подорожна Ю.М.

7-Б

9,1

V

Сігута С.О.

7-А

8,9

VI

Іванова І.М.

9-А

8,5

VII

Умняшкіна Н.Г.

6-Б

8,4

VIII

Овсюк О.М.

7-В

8,3

IX

Ковальчук Л.М.

8-В

8

X

Сова Л.В.

9-Б

8

X

Лисенко Л.В.

6-В

7,8

XI

Риковська І.В.

7-Г

7,7

XII

Бельдяга О.І.

6-Г

7,5

XIII

Пурига Т.С.

8-Б

7,3

XIV

Олексієнко О.В.

8-А

7

XV

Сластьон Л.П.

9-В

6,9

XVI

Штигайло В.В.

 

Клас

Середній бал

Місце

Класний керівник

11-А

8,9

І

Пишко М.М.

10-А

8,8

ІІ

Кольяк Л.Б.

11-Б

7

ІІІ

Осадча В.М.

10-Б

6,8

ІV

Кравцова Н.А.

                                                                 

                                                                          

                     Моніторинг якості знань учнів за 2022-2023 н. р.

Клас

Рівень навчальних досягнень

Якість за рік

Якість

І с.

Різниця

Класний керівник

 

В             

Д

С

Н

       

5-А

4

7

12

2

44%

44%

 

Подорожна Ю.М

5-Б

1

10

17

-

39%

45%

-6 %

Пашковська К.В.

5-В

3

11

9

-

61%

65%

-4 %

Максимихіна С.В.

5-Г

9

7

7

-

70%

65%

+5 %

Могильна Т.А.

Всього

17

35

45

2

54%

55%

+1 %

 

6-А

1

19

11

-

65%

61%

+4 %

Шморгун Н.Л.

6-Б

2

7

8

4

43%

33%

+10 %

Овсюк О.М.

6-В

1

4

11

3

26%

21%

+5 %

Риковська І.В.

6-Г

1

3

10

2

25%

13%

+12 %

Пурига Т.С.

Всього

5

33

40

9

40%

32%

+8 %

 

7-А

2

9

6

4

52%

57%

-5 %

Іванова І.М.

7-Б

3

12

13

-

54%

59%

-5 %

Сігута С.О.

7-В

1

7

10

2

40%

30%

+10 %

Ковальчук Л.М.

7-Г

-

2

12

1

13%

20%

-7 %

Бельдяга О.І.

Всього

6

20

41

3

40%

41,5%

-1,5 %

 

8-А

-

4

24

-

14%

7%

+7 %

Сластьон Л.П.

8-Б

1

5

9

10

24%

17%

+7 %

Олексієнко О.В.

8-В

2

8

15

2

37%

48%

-11 %

Сова Л.В.

Всього

3

17

48

12

25%

24%

+1 %

 

9-А

3

12

11

2

54%

42%

+12 %

Умняшкіна Н.Г.

9-Б

3

6

18

2

31%

21%

+10 %

Лисенко Л.В.

9-В

-

5

19

6

17%

10%

+10 %

Штигайло В.В.

Всього

6

23

48

10

34%

24%

+10%

 

10-А

3

12

11

2

54%

60%

-6 %

Кольяк Л.Б.

10-Б

1

3

17

4

16%

16%

0%

Кравцова Н.А.

Всього

4

15

28

6

35%

38%

-3 %

 

11-А

2

12

15

1

47%

50%

-3 %

Пишко М.М.

11-Б

-

4

14

5

17%

9%

+8 %

Осадча В.М.

Всього

2

16

29

6

32%

30%

+2%

 

Виховна роботи в ліцеї у 2022-2023 н. р.

Керуючись «Стратегією національно-патріотичного виховання» (Указ Президента України від 18.05.2019 №286/2019), «Основними орієнтирами виховання учнів 1-11 класів: методичні рекомендації до впровадження в загальноосвітніх навчальних закладах» (наказ Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 31.10.2011 №1243), Постанов Кабінету Міністрів України від 09.10.2020 № 932 «Про затвердження плану дій щодо реалізації Стратегії національно-патріотичного виховання на 2020- 2025 роки» з метою створення виховного середовища, яке забезпечує цілісність, наступність послідовність і системність у вихованні, дає змогу залучати різні соціальні інститути до організації виховної діяльності з учнівською молоддю протягом 2022/2023 навчального року виховна робота була спрямована на виконання завдань і реалізацію всіх напрямків виховання та самовиховання, починаючи з молодшого школяра і до випускника, зі сформованою вже життєвою компетентністю. Головна мета виховної роботи – формування морально-духовної життєво компетентної особистості, яка успішно самореалізується в соціумі як громадянин, сім’янин, професіонал. Згідно з річним планом роботи педагогічний колектив працював над виховною темою: «Формування життєвих компетентностей особистості, необхідних для успішної реалізації в суспільстві шляхом впровадження сучасних освітніх технологій». Пріоритетними напрямками виховання у навчальному році були: ціннісне ставлення до суспільства та держави; ціннісне ставлення до людей; ціннісне ставлення до природи; ціннісне ставлення до мистецтва; ціннісне ставлення до праці; ціннісне ставлення до себе; учнівське самоврядування; традиційні заходи. Реалізація завдань виховної роботи у першому семестрі здійснювалася шляхом співпраці з педагогічним та учнівським колективами, з батьками учнів, позашкільними закладами та громадськими організаціями.

І навчальний семестр традиційно розпочався урочистим онлайн-привітанням з Днем знань.

Згодом відбулася ще одна урочиста подія – відкриття сучасної медіатеки.

У реалізації творчого проєкту щодо створення цікавого дизайну приміщення бібліотечного освітнього простору взяли участь учні гімназії, вихованці художньої студії «Палітра». Учнівська молодь за допомогою фарб створила на стіні справжнє бібліотечне містечко: видовищне і яскраве.

У День міста Новгорода-Сіверського колектив здобувачів освіти та працівників гімназії долучився до участі в міському благодійному ярмарку.

1 вересня - Міжнародний день миру. У ході інтелектуальної гри «Україна – моя країна», яка відбулася в шкільній бібліотеці, діти знайомилися з народними традиціями, національними символами, літературою, історією, цікавими фактами про нашу країну.

23 вересня в Україні під девізом «Будь активним! Ве Аctive!» відбувся європейський марафон фізкультурно-оздоровчих подій BEACTIVE DAY. У рамках даного заходу наші учні в офлайн і онлайн форматі долучилися до різних фізичних активностей та виконання вправ. Участьу подібних заходах сприяє формуванню в учнів потреби у фізичному вдосконаленні; активізації, до занять фізичною культурою і спортом, пропаганді фізичної культури, як складової загальнолюдської культури, здорового способу життя, вихованню морально-вольових і психологічних якостей особистості.

До Дня пам яті жертв Бабиного Яру для старшокласників в гімназії проведено виховну годину-реквієм «Бабин Яр: без права забуття». Завідувачка краєзнавчим відділом музею-заповідника «Слово о полку Ігоревім» Світлана Приход ознайомила учнів з трагічними сторінками Бабиного Яру, розповіла про жахливу політику фашизму, що призвела до масового порушення права людей на життя. У ході бесіди учнівська молодь усвідомила, що життя, права людини, мир, свобода і гідність людей – найвищі цінності в нашій країні.

До Дня працівників освіти учні та випускники гімназії підготували святкове відео вітання, в якому звернулися до колективу гімназії, ветеранів педагогічної праці і привітали їх з нагоди професійного свята.

З метою сприяння набуття дітьми та молоддю досвіду патріотичних дій, виховання в дусі патріотичного обов’язку, виховування нетерпимості до українофобства, аморальності, сепаратизму, шовінізму, фашизму у закладі до Дня захисників і захисниць України відбувся ряд заходів: виставка малюнків та патріотичний творчий марафон гімназистів, екскурсія на територію музею-заповідника «Слово о полку Ігоревім», мета якої – ознайомлення здобувачів освіти з героями козацької доби та сьогодення, історією свята Покрови Пресвятої Богородиці. «З вірою в ЗСУ!» – це основне гасло відеовітання рою «Сіверян» – учасників гри «Сокіл»(«Джура»). Також на знак вшанування захисників та захисниць України молодь взяла участь у міській екологічній акції, під час якої посадили саджанці червоних дубів. Метою акції стало уславлення сили та мужності українських захисників і захисниць, соціальне згуртування людей. Саджанці червоних дубків надало громаді ДП «Новгород-Сіверське лісове господарство», а процес висадження координували його працівники. Дана соціальна активність була організована Громадською організацією «Деснянська ліга натуралістів» у контексті реалізації проєкту «Нова громада – друга домівка», підтриманого міжнародним фондом «Відродження» у конкурсі «Інтеграція внутрішньо переміщених осіб до життя в нових громадах» за програмою «Демократична практика».

9 листопада, в День української писемності та мови, здобувачі освіти долучилися до написання Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності, а також зробили творчі інсталяції, в яких проявили не лише свій талант і майстерність, а й національну свідомість, патріотизм, духовність.

У Всесвітній день доброти, який відзначається 13 листопада, здобувачі освіти влаштували челендж доброти: власноруч або з рідними виготовили годівнички для зимуючих у нашій місцевості птахів й розвісили їх на своїх подвір’ях. Святкування цього дня – чудова можливість знайти час на хороші вчинки, огорнути турботою тих, хто цього потребує.

Профілактична робота зі здобувачами освіти дає можливість формувати у школярів уміння правильно розвязувати конфліктні ситуації, набувати навичок самозбереження, знати свої права та обов’язки.Домедична допомога – це дії, спрямовані на порятунок постраждалої людини, життя якої в момент непередбаченої ситуації іноді може залежити саме від нас. Ось чому так важливо опанувати базові навички надання першої допомоги. Тож 16 листопада педагогом-організатором О. Ільющенко, вчителями предмету «Захист України» Л. Ковальчук та Г. Пуригою, викладачем медичного коледжу С. Білоіваненко проведено навчання з наданнядопомоги допомоги в екстреній ситуації, під час якого старшокласники вчилися: здійснювати оцінювання стану потерпілого та визначати, якої допомоги в першу чергу він потребує; забезпечувати вільну прохідність верхніх дихальних шляхів; виконувати серцево-легеневу реанімацію та оцінювати її ефективність;·тимчасово зупиняти кровотечу шляхом накладання стискаючої пов’язки та турнікету, тощо.

Також з метою формування здоров’язбережувальної компетенції в умовах воєнного стану та нагадування правил поводження з незнайомими і вибухонебезпечними предметами педагогами спільно з представниками Новгород- Сіверського районного відділу ГУ ДСНС України у Чернігівській області для учнів 5-7 класів було проведено відеолекторій.

Під час заходу учні були проінформовані про вибухонебезпечні предмети, ознайомлені з їх класифікацією та ознаками, за якими їх можна розпізнати. Представники ГУ ДСНС подарували школі набори з тематичними зошитами та постерами, а також навчальні ігри від ЮНІСЕФ «Підказки в надзвичайних ситуаціях».

З метою формування правової освіти молоді у гімназії було проведено бесіду семикласників з інспектором ювенальної превенції Новгород-Сіверського відділу поліції ГУНП України в Чернігівській області Крістіною Іваненко. Головною метою профілактичної роботи було попередження протиправних дій з боку дітей та застереження їх від небезпеки. Інспектор ювенальної превенції розповіла дітям про види правопорушень, які часто трапляються в молодіжному середовищі, ознайомила з правилами безпечного поводження на дорозі, на вулицях, за містом, звернула увагу на види відповідальності учнів та їх батьків за скоєні правопорушення. Педагог-організатор Оксана Ільющенко та соціальний педагог Ганна Лисенко приділили увагу проблемі кібербулінгу в сучасному суспільстві. Класний керівник Світлана Сигута нагадала дітям права та обовязки здобувачів освіти.

З нагоди Міжнародного Дня толерантності, який відзначається 16 листопада для молодших школярів відбулася комунікативна гра «Щоб світ добрішим став», під час якої школярі мандрували за допомогою чарівного глобуса країною Толерантності, беручи участь в інформаційно-ігрових вправах: вчилися правильно вітатися; говорили про важливість поваги, ввічливості, під час вправи «Смайл» намагалися аналізувати позитивні й негативні емоції; на зупинці «Милосердя» говорили про особливості інклюзивного простору. Спробували «читати» рельєфно-крапковий текст Брайля для людей з вадами зору; вчилися зізнаватися в коханні та говорити слова ввічливості мовою жестів, якою користуються люди, що не мають змоги чути; на зупинці «Турботи» діти опинилися в тактильному міні-зоопарку, де розповідали про свою любов до домашніх улюбленців, про те, що турбота і відповідальність взаємопов’язані, тощо. Таким чином, даний захід мав на меті надати дітям урок доброти, сформувати в них навички толерантності – якості, що допомагає правильно орієнтуватися в житті, відрізняти добро від зла, будувати дружні стосунки, ставитися один до одного з повагою. Подібні заходи відбулися у ряді середніх і старших класів і мали на меті ознайомлення із загальнолюдськими цінностями, виховання в учнів високих моральних якостей, формування вміння висловлювати моральні судження.

Напередодні Дня Гідності і Свободи у гімназії відбулася низка заходів, мета яких – вшанування громадянського подвигу учасників Помаранчової революції та Революції Гідності, сприяння національно-патріотичному вихованню дітей та учнівської молоді, розвитку почуття національної самосвідомості та громадської активності, формування розуміння цілісності і єдності України.

Тож напередодні Дня Гідності та Свободи для старшокласників гімназії відбулася презентація документального фільму «Як домовлявся Майдан», в якому осмислення подій Євромайдану відбувається через свідчення політиків, громадських активістів та мистецьких діячів.

Також гімназисти мали можливість долучитися до творчого марафону «Свобода та Гідність – це любити свою країну і вірити в неї!».

Дуже цікаво, насичено і емоційно пройшла класна година у 5-Г класі, під час якої діти разом із класним керівником Могильною Т. з’ясовували: «Що для кожного означають слова «гідність» і «свобода».

На підтримку морального духу воїнів, які хоробро боронять рідну землю від загарбників, учні гімназії за сприяння інспекторів ювенальної превенції долучилися до патріотичного дійства: спільно з іншими громадами Чернігівщини написали на синьо-жовтому українському прапорі мотивуючі слова підтримки та найкращі побажання для наших захисників. Згодом цей прапор було передано нашим мужнім воїнам на передову.

«Що для мене Гідність і Свобода?» – це питання ставили собі представники молодіжної ради, які 21 листопада взяли участь у тематичному заході «Діалог поколінь» з нагоди Дня Гідності на Свободи». Лідер учнівського самоврядування гімназії, десятикласниця Горбонос Олександра в своєму есе поділилася з присутніми своїми думками про унікальний менталітет українців.

Громадська діячка, практична психологіня гімназії Тетяна Могильна розповіла про перші протестні акції українських громадян, свідком яких вона була; показала прапор, який зберігає після Революції Гідності. Хвилиною мовчання вшанували всіх воїнів-земляків, які віддали своє життя в боротьбі за територіальну цілісність нашої країни. Перегляд відео та музейних експозицій, тематичні творчі композиції зробили зустріч змістовною, емоційною, надихнули вірою в те, що Україна обов’язково матиме гідне, європейське майбутнє.

З метою вшанування пам’яті жертв Голодомору здобувачі освіти гімназії долучилися до вечора пам’яті «Свіча палає, пам’ять живе», який відбувся у краєзнавчому відділі музею-заповідника «Слово о полку Ігоревім». Діти дізналися про причини й наслідки Голодомору в Україні, заслухали від наукових співробітників музею спогади земляків, які пережили голодні лихоліття. Присутні розповіли спомини своїх рідних (прабабусь) про життя за часів голодомору. Під час відвідування музею відбулась презентація збірки «Голодомор на Новгород-Сіверщині 1932-1933 років», в якій із метою збереження історичної правди опубліковано 126 спогадів очевидців Голодомору. Хвилиною мовчання вшанували пам’ять невинних жертв геноциду. Також учнівська і вчительська спільнота долучилася  до Всеукраїнської акції до Дня пам’яті жертв Голодомору «Запали свічку пам»яті».

         З метою виховання ціннісного ставлення до природи наша гімназія взяла участь у Всеукраїнському благодійному освітньому проєкті «Flowers4school», який спрямований на озеленення українських шкіл квітами. Уході проекту від асоціації квіткових виробників Нідерландів та України було отримано500 цибулин тюльпанів, нарцисів, гіацинтів, крокусів, які згодом були висаджені на подвір’ї гімназії. Дана акція допоможе позитивно вплинути на моральний стан дітей і покаже їм, що садівництво – це цікава справа, яка виховує екологічну свідомість та любов до рідного краю.

Традиційно першого грудня в гімназії відзначається День учнівського самоврядування. З метою формування громадянської позиції, позитивного ставлення до самостійного набуття знань, розвитку і саморозвитку творчих здібностей, відбулася конференція лідерів учнівського самоврядування за участі капітанів класів. Під час заходу учасники конференції обговорили питання важливості формування соціальної активності сучасної молоді, визначили зміст, методи та форми роботи самоврядування в класних колективах. Спільно з педагогом-організатором Ільющенко О. учасники конференції також внесли пропозиції щодо реалізації інтелектуальних, творчих, спортивних проєктів. Варто зазначити, що лідер учнівського самоврядування гімназії О. Горбонос отримала визнання на рівні області, здобувши першість на обласному конкурсі на кращого лідера учнівського самоврядування «Лідер року»-2022.

З нагоди відзначення Дня Збройних сил України у гімназії були проведені заходи, спрямовані на виховання глибоких патріотичних почуттів, формування активної громадянської позиції щодо єдиної цілісної держави та захисту її кордонів, такі, як: виставка малюнків «Зі святом захисники!», тематичні години спілкування, тематичні години з предмету Захист України, виставка поробок та виготовлення вітальних листівок воїнам «Збройні сили України – слава, гордість, міць країни!», створення відео привітань і розміщення їх в соцмережах. Слід зазначити, що у щорічній стартакіаді допризовної та призовної молоді команда гімназії, у склад якої увійшли: Козинець Д., Поляков Д., Сичов О., Лазаренко С., Черток С. виборола першість. Цьогоріч спартакіада відбувалася в режимі онлайн. Нашим учням вдалося продемонструвати грунтовну підготовку з таких видів змагань: стрибок у довжину з місця, підтягування на перекладині, піднімання тулуба з положення лежачи за 1 хвилину, згинання та розгинання рук в упорі лежачи.

7 грудня українці святкують неофіційне щорічне свято День української хустки, яка є споконвічним оберегом українського роду, що символізує любов та свободу, вірність традиціям і патріотизм. Напередодні свята на шкільній вебсторінці було розміщено чотири випуски віртуального флешмобу «Зроби фотот з хусткою». Вражаюча активність учасниць говорить про відновлення ще однієї традиції нашого народу, а також самоідентичність і споконвічне прагнення українців до краси, гармонії і волі.

         У рамках проведення Акції «16 днів проти насилля», у гімназії відбувся ряд заходів, які мали на меті привернути увагу здобувачів освіти до проблем подолання насильства у сім’ї, жорстокого поводження з дітьми, профілактику порушень дитячих прав, протидію торгівлі людьми та захист прав жінок. До проведення заходів залучалися соціальний педагог, шкільний психолог, правоохоронці, працівники служби у справах дітей.

По закінченні першого семестру для здобувачів освіти були проведені новорічні ранки і зустрічі з отриманням солодощів. Для молодших школярів гімназії старшокласники разом із педагогом-організатором Оксаною Ільющенко провели розважальну ігрову програму «У пошуках скарбів». Танцюючи, змагаючись, граючи, учасники здолали всі випробування від новорічних «піратів» і отримали, по завершенню свята, знайдені скарби – солодощі. Під час вітальної програми учні 5-11 класів також отримали новорічні подарунки, придбані за сприяння відділу освіти, молоді та спорту Новгород-Сіверської міської ради та від засновників БФ «Іскра Добра».

Також слід зазначити, що протягом І семестру велася активна робота з батьківською громадськістю. Були проведені батьківські збори, на яких розглядалися питання організації дозвілля дітей, запобігання проявів булінгу, профілактики правопорушень.

У другому семестрі 2022-2023 навчального року виховна робота в ліцеї була спланована відповідно до реалізації Законів України «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту », «Про позашкільну освіту», «Про охорону дитинства», «Про запобігання та протидію домашньому насильству», Декларації прав дитини, постанова Кабінету Міністрів № 453 від 30.05.2018 «Національного плану дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини», програми «Основні орієнтири виховання учнів 1-11 класів, указів Президента України «Про додаткові заходи щодо запобігання дитячій бездоглядності» та «Національної стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у НУШ» № 195 від 25.05.2020 року, Концепції реалізації державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти «Нова українська школа» на період до 2029 року, яка схвалена розпорядженням Кабінету Міністрів України  від 14.12.2016 № 988-р, розпорядження Кабінету Міністрів України від 14.04.2021№ 366 «Про схвалення Національної стратегії із створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року», наказу МОН
від 06.06.2022 № 527 «Про деякі питання національно-патріотичного виховання в закладах освіти України та визнання таким, що втратив чинність, наказу МОН України від 16.06.2015 № 641», листа МОН України від 14.08.2020 № 1/9-436 «Про створення безпечного освітнього середовища в закладі освіти та попередження і протидії булінгу (цькуванню)», листа МОН України від 10.08.2022 № 1/9105-22 «Щодо організації виховного процесу в закладах освіти у 2022-2023 н.р.».

У жорстоких реаліях воєнного стану в Україні перед освітянами стоїть важливе завдання – об’єднання зусиль педагогічної та громадської спільнот на засадах взаєморозуміння, співробітництва щодо захисту прав та свобод, оволодіння дітьми універсальними цінностями та моделями поведінки, які складають основу світової культури. Відповідно до Закону України «Про освіту», Концепції Нової української школи виховання є невід’ємною складовою освітнього процесу, є наскрізним процесом, який охоплює усі сфери шкільного життя і має ґрунтуватися на цінностях. Особлива роль в організації виховної діяльності в закладі освіти належить класним керівникам, педагогу-організатору. Єдність навчання, виховання і розвитку здобувачів освіти забезпечується спільними зусиллями всіх учасників освітнього процесу.

Характер виховання повинен передбачати глибоке розуміння педагогом природи вихованців, їх індивідуальних рис і можливостей, поваги до особистості дитини, встановлення взаємин співробітництва в освітньому процесі. Успіх виховного процесу залежить від відносин між педагогом та здобувачем освіти, які повинні будуватися на основі співдружності, співробітництва і ділового партнерства.

Питання про стан виховної роботи у ліцеї постійно слухаються на нарадах при директорові, педрадах, методичних засіданнях класних керівників, учнівських конференціях і відображається у відповідних наказах. Виконуючи завдання і реалізуючи основні принципи виховної роботи, педагогічний колектив ліцею орієнтується на нормативно-правову базу з питань виховної роботи. Для їх реалізації в закладі освіти був розроблений план виховної роботи освітнього закладу, який є додатком до річного плану ліцею, плани виховної роботи класних керівників. В організації освітнього процесу в умовах воєнного стану настала потреба іншого змісту та підходів до проведення виховної роботи, про що сказано в методичних рекомендаціях щодо організації виховної роботи в закладах освіти в 2022-2023 н. р.(лист МОН № 1/9105-22 від 10.08.2022). Основним цільовим напрямом стало забезпечення безпекової складової здоров’я особистості, забезпечення її фізичного, психічного, соціального і духовного благополуччя. Виходячи з цього основними напрямками та завданнями виховної роботи у ІІ семестрі2022-2023 н. р. були:

- надання здобувачам освіти базових знань з основ безпеки та формування поведінки правильних безпекових дій в умовах воєнного стану, навчити правилам збереження здоров’я, життя свого, оточуючих в разі бойових дій;

- надання психологічної підтримки, забезпечення психолого-педагогічного супроводу емоційно вразливих категорій осіб;

- протидія булінгу, запобігання домашньому насильству, запобігання та протидія торгівлі людьми.

- профілактика шкідливих звичок та девіантної поведінки

- сприяння розвитку учнівського самоврядування

- сприяння адаптації та емоційно-психологічної підтримки тимчасово внутрішньо переміщеним особам;

- формування рис і якостей «українця-переможця» у війні російської федерації проти України: - моральна стійкість, витримка, сила волі і твердість духу;

- протидія ворожій пропаганді, віра в перемогу, підтримання власного емоційного ресурсу;

- здатність та вміння протистояти негативним емоціям, стресу, тривозі, почуттю небезпеки;

- співчуття, милосердя, взаємодопомога, волонтерство, відчуття себе громадянином.

В основу діяльності ліцею у ІІ семестрі було покладено принцип гуманізму, демократизму, незалежності від релігійних організацій, поєднання загальнолюдського і національного взаємозв’язку, розумового, морального, фізичного і естетичного виховання, науковості, диференціації, індивідуалізації змісту і форм освіти, розвиваючого характеру навчання. З метою організації зайнятості здобувачів освіти, забезпечення повноцінного всебічного розвитку ліцеїстів, розумового естетичного, фізичного та розвитку природних здібностей створена система особистісного підходу.

На початку семестру здобувачів освіти ознайомили з правилами внутрішнього розпорядку ліцею, проінформували про поведінку під час воєнного стану, карантину, заборону тютюнопаління, споживання алкогольних напоїв тощо.

Постійно проводились заходи щодо інформування новин та найважливіших подій в ліцеї, в державі, в світі, проводився аналіз відвідування здобувачами освіти навчальних занять.

У кожному класі оприлюднено правила поведінки, створені спільно з учасниками освітнього процесу, що засновані на правах людини й спрямовані на формування позитивної мотивації в поведінці учасників освітнього процесу. Учасники освітнього процесу ознайомлені з ними та намагаються їх дотримуватися. Також в закладі діє Кодекс безпечного освітнього середовища.

Одним із напрямів роботи в умовах воєнного стану, постійних воєнних загроз було надання здобувачам освіти знань з основ безпеки, ознайомлення їх з важливими для збереження здоров’я та життя правилами дій в певних ситуаціях. З цією метою розроблено та розповсюджено серед здобувачів освіти та їх батьків «Алгоритм дій на випадок загрози виникнення терористичного акту шляхом мінування та загрози нанесення ракетного або повітряного удару». З метою проведення цілеспрямованої профілактичної роботи серед учасників освітнього процесу з питань безпеки життєдіяльності, підвищення рівня інформаційно-роз’яснювальної діяльності з виховання поважного ставлення до безпеки і здоров’я людини як основи для реалізації успішного життя, опанування навичок безпечної поведінки в умовах воєнного стану з учнями проводили бесіди з безпеки життєдіяльності, пожежної безпеки, було проведено тиждень безпеки дорожнього руху.

З метою інформування учасників освітнього процесу щодо правил поведінки з вибухонебезпечними предметами; попередження нещасних випадків, викликаних потраплянням людини на міну, формування в здобувачів освіти якостей свідомої особистості, запобігання проявам паніки в небезпечних ситуаціях, надання допомоги для реальної оцінки ступеня небезпеки знахідки і наслідків результату некоректного з нею поводження було проведено ряд зустрічей для здобувачів освіти ліцею з працівниками Новгород-Сіверського районного відділу ГУ ДСНС України у Чернігівській області. Перед весняними і літніми  канікулами для здобувачів освіти класними керівниками проводиться бесіда з безпеки життєдіяльності «Правила поведінки під час канікул», де розглядаються правила поведінки в побуті, на вулиці, з незнайомими предметами, під час надзвичайних ситуацій тощо. Бесіди відображені у класних журналах. Для батьків здобувачів освіти було організовано онлайн бесіди «Безпечне навчання в умовах війни» та «У час воєнної небезпеки».

Важливим завданням кожного освітнього закладу в умовах воєнного стану стала підтримка і надання здобувачам освіти допомоги в нормалізації та стабілізації психічного стану як через особистий прояв посиленої уваги, так і звертання до практичного психолога для подальшої психологічної підтримки тих здобувачів освіти, які цього потребували. Психологом і соціальним педагогом ліцею налагоджена взаємодія з учасниками освітнього процесу за допомогою інформаційно-комунікаційних технологій, проводилися онлайн-консультування, здійснювалася інформаційна підтримка щодо джерел консультування, куди саме можна звернутися. На стенді в коридорі ліцею розміщено інформаційні матеріали про причини виникнення булінгу, дії батьків жертви булінгу, інформація про телефони гарячої лінії.

Із заявами до керівника закладу освіти протягом ІІсеместру 2022-2023 навчального року про факти булінгу ні здобувачі освіти, ні їх батьки не зверталися.

З метою підвищення рівня обізнаності учасників освітнього процесу з питань безпеки в умовах дії воєнного стану в країні та відповідальності за вчинення неправовірних дій в ліцеї проведено просвітницьку роботу із здобувачами освіти та їх батьками, щодо відповідальності  за вчинені протиправні учасників освітнього процесу під час дії режиму воєнного стану. Зокрема, проведено бесіди «Інформаційна безпека. Як не нашкодити своїм», «Обережно, ворожа атака! Небезпечні субкультури», «Комендантська година: плюси та мінуси», «Як виявити та протистояти», тощо. Бесіди з батьками «Обов’язки та відповідальність батьків в умовах дії воєнного стану».

Реалізація завдань і змісту правового та превентивного виховання здобувачів освіти в закладі здійснюється передусім у процесі освітнього процесу. Вивчення гуманітарних предметів спрямоване на формування в них високих ідеалів, морально-правових якостей, непримиренності до аморальних явищ, правопорушень і злочинності. Дисципліни природничого циклу дають змогу торкнутися кола питань з різних галузей права, зокрема його нормативних актів щодо охорони природи, охорони праці, охорони здоров’я людини та ін.

Важлива роль у правовому та привентивному виховання здобувачів освіти належить курсам «Основи правознавства» та «Громадянська освіта» у процесі вивчення яких вони знайомляться з фундаментальними цінностями сучасного світу: демократія, свобода, повага гідності та прав людини, солідарність, що є базовою умовою демократичного розвитку суспільства та громадян, які володіють уміннями здійснювати зважений і раціональний вибір, критично мислити та аналізувати інформацію, розуміють роль і значення права, толерантно ставляться до думок інших, активно цікавляться суспільним, політичним та економічним життям з усіма галузями права, здобувають знання, вміння і навички в системному вигляді.

З метою забезпечення реалізації державної політики в галузі охорони дитинства, недопущення деструктивної поведінки здобувачів освіти у кризових та конфліктних ситуаціях, попередження негативних проявів серед неповнолітніх та профілактики суїцидальної поведінки у дитячому середовищі, формування навичок стресостійкості, конструктивного розв’язання проблем, безпечної поведінки та попедження самогубств серед здобувачів освіти в закладі освіти розроблено план заходів.

Систематично згідно плану, а також поза планом проводились засідання Ради профілактики правопорушень, де розглядались питання відповідно плану та індивідуальні справи здобувачів освіти, які мають пропуски занять без поважних причин, порушують правила внутрішнього розпорядку ліцею та схильні до правопорушень.

Національно-патріотичне виховання є складовою виховного процесу, головною метою якого є набуття молодими громадянами соціального досвіду, готовності до виконання громадянських і конституційних обов’язків, успадкування духовних надбань українського народу, досягнення високої культури взаємин, формування особистісних рис громадянина Української держави.

Національно-патріотичне виховання наскрізно пронизує весь освітній процес, базується на національній історії, знанні та відстоюванні своїх прав, виконанні конституційних і громадянських обов’язків, відповідальності за власне майбутнє, добробут та долю країни, охоплює  всіх учасників освітнього процесу, сприяє формуванню у здобувачів освіти та утвердженню у педагогів і батьків національних та загальнолюдських цінностей, особистісних якостей, що притаманні громадянину України.

Педагогічні працівники під час виховних заходів постійно акцентували увагу на тому, що патріотизм – це звичайний стан повсякденного життя людини, який виявляється не тільки під час надзвичайних ситуацій, а і у прагненні жити в Україні, розумінні необхідності дотримання конституційних та правових норм, володінням державною мовою, шанобливим ставленням до історії, культури та традицій українського народу.

Здобувачі освіти ліцею приймають активну участь в громадському житті ліцею і класу. Діти є досить активними та охоче беруть участь у різноманітних заходах, акціях, конкурсах і флешмобах. Результатом роботи співпраці педагога-організатора, класних керівників та активу учнівського самоврядування є демократичні стосунки у колективі, організація та проведення свят, виховних годин, конкурсів, створення дитячих проектів, акцій.

За планом виховної роботи проводяться різноманітні заходи та форми роботи з реалізації Концепцій національно-патріотичного та громадянського виховання в закладі освіти (довідка додається).

Створено стенди мужності та відваги: «Захисники України – випускники нашої школи».

Проведено конкурси малюнків та плакатів

Реалізація завдань виховної системи закладу відбувається за рахунок злагодженої співпраці педагогічного колективу, спланованої роботи педагога-організатора, класних керівників, класних колективів та батьків здобувачів освіти. Основними принципами роботи учнівського самоврядування у ІІсеместрі 2022-2023 навчального року були:

- організація засідань активу та навчання активу;

- підвищення рівня вихованості учнів;

- залучення дітей до активної діяльності в позаурочний час;

- діяльність на засадах педагогіки партнерства;

- волонтерська діяльність.

Учнівське самоврядування ліцею регламентує свою діяльність на підставі нормативно-правових актів: Конституції України, Закону «Про освіту», «Про громадські організації», Статуту ліцею.

У ліцеї діє учнівське самоврядування Молодь in UA.

Керуючим органом є президент та вісім міністрів. Засідання активу учнівського самоврядування відбувається один раз на місяць згідно плану роботи складеного на семестр. Заклад освіти розвивається і крокує в ногу з поступом життя, шукає нові шляхи оптимізації сучасного патріотичного виховання. Ми прагнемо забезпечити своїм вихованцям можливості розширення особистісних перспектив відповідно до демократичних тенденцій розвитку суспільства. Незважаючи на воєнні загрози, карантинні обмеження, учнівське самоврядування продовжує активно працювати. Проводяться різноманітні шкільні конкурси, челенджі, флешмоби, квести, благодійні ярмарки.

На виконання Указу Президента України №143 від 16 березня 2022 року «Про загальнонаціональну хвилину мовчання за загиблими внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України» у ліцеї щоденно о 9 годині 00 хвилин проводиться загальнонаціональна хвилина мовчання за співвітчизниками, загиблими внаслідок збройної агресії російської федерації проти України.

У медіацентрі ліцею систематично оформлювались тематичні інформаційні стенди, виставки, календар знаменних дат та святкових урочистостей.

Про хід і результати освітнього процесу батьки здобувачів освіти дізнаються через сайт закладу освіти та Фейсбук сторінку ліцею, які систематично наповнюються та оновлюються. Проводяться індивідуальні бесіди з батьками здобувачів освіти, які мають помітно знижений рівень успішності, батьківські збори.

Протягом семестру здобувачі освіти ліцею приймали участь у конкурсах територіальної громади, у конкурсах обласних, всеукраїнських та міжнародних, за що відзначені грамотами, подяками, дипломами. Досягнення здобувачів освіти відображені у моніторинговій таблиці.

Додаток 1

МОНІТОРИНГ РОБОТИ З ОБДАРОВАНИМИ ДІТЬМИ

 І семестр 2022-2023 н.р. (вересень-грудень)

ІІ семестр 2022-2023 н.р. (січень-травень)

                       

з/п

Назва конкурсу, змагання, спартакіади,

акції тощо

 

Учасники конкурсу (прізвище, ім’я учня; клас; номінація (якщо є розподіл за номінаціями); прізвище, ініціали керівника

Результати

Міський етап, місце (або звання)

Обласний етап

Всеукраїнський

міжнародний

1

Всеукраїнський конкурс на написання есе «Війна за СВІЙ шлях»(дитячий погляд)

 

Чичикало Володимир, 11-А

кер.Костенко Л.О

 

учасник

 

2

Конкурс творчих есе «Війна в долі моєї родини»

 

Полєтаєва Карина, 10-А

кер.Костенко Л.О

   

участь

3

Заочний конкурс дитячої та юнацької творчості «Таланти Сіверщини»

 

Камко Софія, 5-А

номінація “Художнє читання”

кер.Костенко Л.О.

І місце

   
 

II Всеукраїнський Марафон з української мови

 

Ковалюк Богдан, 6-А

Олексієнко Світлана, 5-А

уч.Костенко Л.О.

   

ІІ місце

ІІІ місце

4

 Всеукраїнський конкурс на написання есе

«Війна за СВІЙ шлях»(дитячий погляд)

 

Мацепура Олена, 9-Б

кер. Лисенко Л.В.

 

 лауреат

 

5

Всеукраїнський конкурс малюнків “ЗБЕРЕЖЕМО ГРУНТИ РІДНОЇ УКРАЇНИ”.

Регіональна природоохоронна акція “Піклуємося про птахів взимку”.

ХV Всеукраїнська інтернет-олімпіада “На Урок” з біології.

 

Котова Кіра, 7-Б кл., кер. Скивка Г.С.

Населевець Станіслав, 7-А кл., кер. Скивка Г.С.

Населевець Станіслав, Ковальчук Денис, 7-А кл., кер. Скивка Г.С.

   

    

Диплом ІІ ступеня

Диплом ІІ ступеня           

6

Всеукраїнський конкурс «В об’єктиві натураліста»

 

 Комар Марія, 11-а. Кер. Кольяк Л. Б

.

   

1 місце

7.

Всеукраїнський конкурс до 31 річниці незалежності Украіни

 

 Комар Марія, 11-а.Кер. Кольяк Л. Б

.

   

1 місце

8.

Всеукраїнський конкурс до 31 річниці незалежності Украіни

 

Гузенок К, 11-а клас, Кер. Кольяк Л. Б.

   

1 місце

9.

Всеукраїнський екологічний конкурс: «Одна планета - одне майбутнє»

 

 Комар Марія, 11-а.Кер. Кольяк Л. Б.

 

  

 2 місце

10.

Всеукраїнський конкурс “За нашу свободу”

 

Буй Богдан, Клінцова Анастасія,2-А. Кер. Чмир Н.В.

   

учасники

11.

Міжнародний конкурс “Олімпіс”

 

група дітей 2-А клас (8 учнів)

Кер. Чмир Н.В.

   

вибороли 24 дипломи 1та II ступеня з різних предметів

12.

Всеукраїнський конкурс “За нашу свободу”

 

Міщенко Матвій, Ходаш Олександр, Картак  Даниїл, Бачек Анна 2-Б клас.

 Кер. Лавицька І.К.

   

ІІІ місце,

ІІІ місце

13.

Всеукраїнський конкурс “Чарівна осінь”

 

Литвинова Олександра, Посохова Єлизавета 2-Б клас.  Кер. Лавицька І.К.

   

ІІ місце,

ІІ місце

14.

Міжнародний конкурс “Образ природи”

 

Чешенок Нікіта, 2-Б.

Кер. Лавицька І.К.

   

  ІІІ місце

15.

Всеукраїнський конкурс “Новорічна композиція”

 

Міщенко Матвій, Картак Даниїл  2-Б клас.

Кер. Лавицька І.К.

3 місце, лауреат

   

16

Всеукраїнський конкурс “За нашу свободу”

 

Мацепура Тетяна,

Попелуха Кіра 2-В

кер. Меньшикова С.М.

   

 учасники

17

Міжнародний дистанційний  освітній конкурс “Олімпіс”

 

Меньшикова Софія

2-В клас

кер. Меньшикова С.М.

   

 І місця

укр. мова, математика, інформатика, природознавство

18

Всеукраїнський конкурс дитячої творчості до Всесвітнього дня домашніх тварин “Мій домашній улюбленець”

 

Меньшикова Софія,

Слиш Богдан 2-В кл.

кер. Меньшикова С.М.

   

ІІ місце

ІІ місце

18

19

Міжнародний конкурс з інформатики та комп’ютерної вправності “Бобер”

Всеукраїнська інтернет олімпіада з інформатики “Всеосвіта”

 

46 учасників з 5 по 11 кл

кер. вчителі інформатики

Подорожна Ю.М.

Максимихіна С.В.

27 учасників

   

відмінний-25 учнів

добрий-14 учнів

успішний-7 учнів

I-11 учнів

II-11 учнів

III-5 учнів

20

Всеукраїнський лінгвістичний конкурс Грінвіч

 

19 учасників  з 3 по 9 кл

 кер. Остапчук І.В.

 

1

1

6

6

2

Ворушило Микола 3в

1 місце,вчит Осадча В.М.

Шарпатий Ярослав,4б,1 місце,вчитель Косенко Т.А.

Побелян Марія ,6б,2 місце

Мельник дарина ,9б,3 місце

Мацепура Олена , 9б 2 місце

вчитель Остапчук І.В.

21

міжнародний дистанційний конкурс Olimpis

 

Риковська Аліса ,5б

диплом 3 ступеня

вчитель Остапчук І. в.

   

диплом 3 ступеня

22

ІІІ Всеукраїнський дистанційний творчий марафон “До Дня української державності”

 

Камко Софія, 5-А

“Художнє читання”

Олексієнко О.В.

   

1 місце

23

ІІІ Всеукраїнський дистанційний творчий марафон “До Дня української державності”

 

Кулак Анна, 9-А

“Художнє читання”

Олексієнко О.В.

   

2 місце

24

Всеукраїнський творчий конкурс до 31-ї річниці Дня Незалежності України

 

Камко Софія, 5-А

“Художнє читання”

Олексієнко О.В.

   

1 місце

25

Всеукраїнський творчий конкурс до 31-ї річниці Дня Незалежності України

 

Олексієнко Світлана, 5-А

“Художнє читання”

Олексієнко О.В.

   

1 місце

26

Всеукраїнський творчий конкурс до 31-ї річниці Дня Незалежності України

 

Кулак Дмитро, 5-А

“Художнє читання”

Олексієнко О.В.

Камко Софія, 5-А

“Художн

є читання”

   

3 місце

27

Міжнародний конкурс “Олімпіс”-математика

 

Жорова Софія 6-В клас

Кер.Риковська І.В.

   

Диплом

 ІІІ ступеня

28

Міжнародний конкурс “Олімпіс”-математика, анг.мова

 

Коробко Марія

Кер.Невідома О.В.

   

Диплом ll і lll ступеня

29

Заочний конкурс дитячої та юнацької творчості «Таланти Сіверщини»

 

Кашковал Анастасія 3-А кла

Кер.Невідома О.В,

ІІІ місце

   

30

ІІІ Всеукраїнський відкритий марафон з укр.мови

 

Група дітей 4-В класу

Кер.Білозор О.А.

   

очікуємо результат

31

Всеукраїнський конкурс “Новорічна композиція”

 

Ворожбит Олександр 4-В клас

Кер.Білозор О.А.

     

32

П’ятий всеукраїнський конкурс образотворчого, декоративно-ужиткового та сучасного мистецтва

 

Панфілова Діана,Ілейко Ангеліна,Ворожбит Олександр 4-Вклас Кер. Білозор О.А.

   

лауреат І, ІІ, ІІІ ступеня

33

XV Всеукраїнська інтернет-олімпіада з математики «На Урок»

 

Кашковал Анастасія 3-клас

Кер.Невідома

О.В.

   

диплом

І ступеня

34

Всеукраїнський конкурс “Новорічна композиція”

 

Гапоненко Софія

Зеляк Назарій 3-А клас

Кер.Невідома О.В.

   

ІІІ місце

35

Всеукраїнський інтернет конкурс “Мова моєї країни”

 

Коробко Марія

Кашковал Анастасія  3 А клас

Кер.Невідома

О.В.

   

Диплом

І і ІІ ступеня

36

Обласний конкурс “Досліджуємо і примножуємо природу рідного краю” Номінація “Ліси для нащадків”

 

Ковальчук Денис, 7-А

Ковальчук Л.М.

 

І місце

ІІІ місце

37

Дистанційний Всеукраїнський конкурс “Безпека на дорозі” (Всеосвіта)

 

11 учнів 5-8 класів

Чмигальова А.С.

   

Дипломи І, ІІ, ІІІ ступеня

38

Всеукраїнський конкурс малюнків “ЗБЕРЕЖЕМО ГРУНТИ РІДНОЇ УКРАЇНИ”

 

Шашко Варвара,

5-Г

Чмигальова А.С.

   

учасник

39.

Всеукраїнський заочний конкурс робіт юних фотоаматорів “Моя країна - Україна!”

 

Охріменко Софія, 9-А,

Комар Марія, 11-А,

 Гузенок Катерина, 11-А

кер. Ільющенко О.М.

 

очікуємо результати

 

40

Всеукраїнський заочний конкурс робіт юних фотоаматорів “Моя країна - Україна!”

 

Лакоза Софія, 5-Г, Лукаш Іван, 5-Г,Шкільва Варвара ,5-Г

кер.Хлус О.В.

   

учасники

41

Б.о “Таланти України” Всеукраїнський конкурс “Мій домашній улюбленець”

 

Лакоза Софія, 5-Г, Лукаш Іван 5-Г, Шкільова Варвара 5-Г, Хворост Олександра, 5-Г

кер.Хлус О.В

   

Дипломи І, ІІ ступенів

42

Конкурс дитячого малюнка на тему “ Я у безпеці з МВС”

 

Лакоза Софія, 5-Г, Лукаш Іван, 5-Г, Бикова Лілія 5-Г, Хворост Олександра, 5-Г, Шкільова Варвара, 5-Г

кер. Хлус О.В.

   

учасники

43

ІІІ Всеукраїнський відкритий марафон з укр.мови

 

Побелян Марія, 6-Б кл

вч. Лисенко Л.В.

   

очікуємо результат

44

Всеукраїнський конкурс “Новорічна композиція”

 

Гончарова Марія, 2-А клас

Кер. Чмир Н. В.

2 місце

   

45

Всеукраїнський заочний конкурс робіт юних фотоаматорів “Моя країна - Україна!”

 

Кулик Єгор, 2-А клас

   

очікуємо результат

46

Конкурс “Український сувенір”

 

Здота Мілана, 2-А клас

Кер. Чмир Н. В.

3 місце

   

47

Всеукраїнський фотоконкурс “Українець та Україночка року 2022”

 

Хавлук Анастасія,2-А клас

Кер. Чмир Н.В.

   

Диплом Iступеня

48

Заочний конкурс дитячої та юнацької творчості «Таланти Сіверщини»

 

Тимошенко Іван, 4-Б клас

Кер. Воробйова Н.К.

3 місце

   

49

Всеукраїнський конкурс “Новорічна композиція”

 

Колієнко Марія, 4-Б клас

Кер. Воробйова Н.К.

3 місце

   

50

Всеукраїнський заочний конкурс робіт юних фотоаматорів “Моя країна - Україна!”

 

Бублікова Аліна, Дамоцька Евгенія, Добарська Поліна,

Потапенко Єгор, Посохова Анастасія, Тітов Данило, 4-Б клас

Кер. Воробйова Н.К.

 

Дипломи 1 ступеня(1), 2 ступеня (2), 3 ступеня ( 3)

Дипломи 1 ступеня(1), 2 ступеня (4), 3 ступеня( 4)

51

Всеукраїнський виставка-конкурс “Український сувенір”

 

Горелько Вероніка, Чешенок Нікіта 2-Б клас.

Кер. Лавицька І.К.

лауреати

   

52

Всеукраїнський заочний конкурс робіт юних фотоаматорів “Моя країна - Україна!”

 

Литвинова Олександра, Посохова Єлизавета 2-Б клас. Кер. Лавицька І.К.

 

III місце

III місце

 

53

Всеукраїнський конкурс дитячого малюнка  «Я у безпеці з МВС»

 

Чешенок Нікіта 2-Б клас.

Кер. Лавицька І.К.

   

учасник

54

Всеукраїнський конкурс фото з українськими символами “Віримо! Можемо! Переможемо!”

 

Литвинова Олександра, Посохова Єлизавета, Чешенок Нікіта 2-Б клас. Кер. Лавицька І.К.

   

учасники

55

Всеукраїнський конкурс “Зимові свята в традиціях нашого народу”

 

Група учнів 2-Б класу

Кер. Лавицька І.К.

   

7 дипломи І ступеня, 1 дипломи ІІІ ступеня

56

Інтернет-конкурс до Всеукраїнського дня бібліотек  “Не сподівайтеся позбутися книжок”

 

Група учнів 2-Б класу

Кер. Лавицька І.К.

   

2 дипломи І ступеня, 2 дипломи ІІ ступеня, 1 учасник

57

Всеукраїнський конкурс “Захисники та захисниці України”

 

Група учнів 2-Б класу

Кер. Лавицька І.К.

   

2 дипломи І ступеня, 1 дипломи ІІ ступеня, 3 дипломи  ІІІ тупеня

58

Всеукраїнський інтернет-конкурс “Свт мандрів Григорія Сковороди”

 

Картак Даниїл 2-Б клас.

Кер. Лавицька І.К.

   

диплом І ступеня

59

Осінні всеукраїнські інтернет- олімпіади з математики, української мови, ЯДС . Освітній проект “На Урок”

 

Група учнів 2-Б класу

Кер. Лавицька І.К.

   

6 дипломів ІІ ступеня, 4 дипломи ІІІ ступеня, 8 сертифікатівучасника

60.

Всеукраїнському онлайн-конкурс "Будь природі другом".

 

Група учнів 7-В класу

Кер. Ковальчук Л.М.

   

Дипломи:

1 місце-1;

2 місце-5;

3 місце-1.

61.

Всеукраїнський конкурс "Життя домашніх тварин"

 

Група учнів 7-В класу

Кер. Ковальчук Л.М

   

Дипломи:

ІІ ступеня-2;

ІІІ ступеня - 2

62.

Обласний (відбірковий) етап Всеукраїнського юнацького фестивалю «В об’єктиві натураліста - 2023» на тему: «Дика природа» номінація «Відео», назва роботи: «Лелека – символ України» 

 

учень 7-А класу

 Ковальчук Денис

Кер. Ковальчук Л.М.

 

учасник

 

63

Всеукраїнський онлайн виставка - конкурс “ Талановиті! Наполегливі! Успішні!”

 

Марків А., Нагрибецька Є.,

Лакоза С.

Асистент вчителя: Хлус О.В.

   

Дипломи

64

Творчий конкурс “РОЗУМфест 2023”

 

Марків А., Нагрибецька Є.,

Шкільова В, Лакоза С., Хворост О., Лукаш І., Лазаренко Д., Шишкова Н.

Асистент вчителя: Хлус О.В.

   

Дипломи,

подарункові сертифіка-ти

65

Всеукраїнський заочний конкурс робіт юних фотоаматорів “Моя країна - Україна!”

 

Ткач Євген

Вчитель - Невідома О.В.

   

 2 дипломи

І  ступеня

ІІІ ступеня

66

“Чорнобиль - наша пам’ять”....

 

Гапоненко Софія

Вчитель - Невідома О.В.

   

2 місце

67

Всеукраїнський інтернет - конкурс “Подорож на Південний полюс”

 

Зеляк Назарій

Лавицька Поліна

Вчитель - Невідома О.В.

   

Дипломи

І ступеня

І ступеня

68

“День зустрічі птахів”

 

Гапоненко Артем

Вчитель - Невідома О.В.

   

1 місце в міському етапі

                  

69

Обласний етап Всеукраїнського юнацького фестивалю “В об’єктиві натураліста - 2023” на тему: “Дика природ”

XVI Всеукраїнська інтернет-олімпіада “На Урок” з біології (Зима 2023).

Всеукраїнська олімпіада “Всеосвіта Зима -2022/2023” з предмету “Пізнаємо природу”

XVII Всеукраїнська інтернет-олімпіада “На Урок” з біології (Весна 2023).

Всеукраїнська олімпіада “Всеосвіта Весна - 2023” з предмету Пізнаємо природу у стилі Minecraft

 

В’язовик Ангеліна, 7-Б

Вчитель Скивка Г.С.

Населевець Станіслав, 7-А

Вчитель Скивка Г.С.

Ковальчук Денис, 7-А

Вчитель Скивка Г.С.

Ляшенко Ольга, 5-В

Вчитель Скивка Г.С.

Сташук Таїсія, 5-В

Вчитель Скивка Г.С.

Білозор Данило, 5-В

Вчитель Скивка Г.С.

Тимошенко Софія, 5-В

Вчитель Скивка Г.С.  

  

Гусак Валерія, 7-Б

Вчитель Скивка Г.С.

Гавяк Сержіо-Мігель, 7-А

Вчитель Скивка Г.С.

Ковальчук Денис, 7-А

Вчитель Скивка Г.С.

Населевець Станіслав. 7-А

Вчитель Скивка Г.С.

Корж Олександр, 7-А

Вчитель Скивка Г.С.

Білозор Данило, 5-В

Ляшенко Ольга, 5-В

Мащенко Богдан. 5-В

Погодін Валерій, 5-В

Тужик Ксенія, 5-В  

      

Марків Ангеліна, 5-Г

Карель Роман, 5-В

Шилов Назар, 5-В

Тимошенко Софія., 5-В

Сташук Таїсія, 5-В

   

Диплом II  ступеня

Диплом II ступеня

Диплом  I місце  

Диплдом II  місце  

Диплом II місце

Диплом II місце

Диплом I ступеня

Диплом I ступеня

Диплом I ступеня

Диплом II ступеня

Диплом II ступеня

Диплом I місце (п’ять дипломів)

Диплом II місце ( чотири дипломи)

Сертифікат учасника

70

XVI Всеукраїнська інтернет-олімпіада “На Урок” з математики

 

Лукаш Іван, 5-Г

Вчитель: Кулак А.В.

   

Диплом ІІ ступеня

71

XVI Всеукраїнська інтернет-олімпіада “На Урок” з української мови та літератури.

 

Лукаш Іван, 5-Г

Марків Ангеліна, 5-Г

Шашко Варвара, 5-Г

Вчитель: Олексієнко О.В.

Тужик Ксенія, 5-Г

Хворост Олександра, 5-Г

Вчитель: Олексієнко О.В.

   

Диплом І ступеня

Диплом ІІ ступеня

 

Всеукраїнський конкурс “#ТГШ209: Таємниця генія Шевченка”.

 

Марків Ангеліна, 5-Г

Шашко Варвара, 5-Г

Тужик Іван, 7-В

Вчитель: Олексієнко О.В.

Лукаш Іван, 5-Г

Тужик Ксенія, 5-Г

Білик Даніл, 8-Б

Вчитель: Олексієнко О.В.

   

Диплом І ступеня

Диплом ІІ ступеня

 

Всеукраїнська олімпіада “Всеосвіта - Зима 2022/2023”. Українська мова.

 

Лукаш Іван, 5-Г

Вчитель: Олексієнко О.В.

   

Диплом за зайняте І місце

 

XVIІ Всеукраїнська інтернет-олімпіада “На Урок” з української мови та літератури.

 

Марків Ангеліна, 5-Г

Вчитель: Олексієнко О.В.

   

Диплом І ступеня

 

Обласний (пілотний) онлайн-проєкт “Мріємо та діємо”. Майстерка з елементами акторської майстерності (байка Л.Глібова “Вовк та вівчарі”.

 

Лакоза Софія, Тужик Ксенія, Шашко Варвара, 5-Г

Вчитель: Олексієнко О.В.

 

учасники

 
 

Всеукраїнський конкурс “Скарбниця народної мудрості”.

 

Білик Даніл, 8-Б,

Лакоза Софія, 5-Г

Вчитель: Олексієнко О.В.

 

учасники

 

72

73

Всеукраїнський конкурс “Одна планета - одне майбутнє”

 

Північна краса України

Комар М 11- а

Вчитель: Кольяк Л. Б.

Гузенок К 11 - а

Вчитель: Кольяк Л. Б.

     

74

Обласний конкурс “ В об’єктиві натураліста”, тема “ Дика природа”

 

6 учасників

Вчитель: Воробйова Н.К

 

очікуємо

 

75

Міжнародний екологічний конкурс “ Душа села”( обласний етап)

 

Сафонцева Анастасія

Вчитель: Воробйова Н.К.

 

очікуємо

 

76

“Чорнобиль - наша пам’ять”....

 

Волошин Роман

Вчитель: Воробйова Н.К.

учасник

   

77

Канадський конкурс малюнків на екологічну тематику

 

20 учасників

Вчитель: Воробйова Н.К.

   

учасники

78

Мріємо та діємо “ Бавовнятко”

 

10 учасників

Вчитель Воробйова Н.К.

     

79

Олімпіади, конкурси “ На Урок”

 

Вчитель: Воробйова Н.К.

   

Дипломи1ступеня, 2 ступеня, 3 ступеня, сертифікати( 70

шт.)

80

Всеукраїнський конкурс есе та малюнків “Я маю право на життя”

 

Сильченко Уляна 9-А

Вчитель: Умняшкіна Н.Г.

   

результати в липні

81

Всеукраинский физический конкурс Левеня

березень 2023

27 учасників.

Відмінний результат 19 учнів

Добрий результат 8 учнів

кер Бельдяга О.І.

   

посилання

82.

Обласний освітній проєкт “модель функціонування шкільного євроклубу як сучасного освітнього хабу”

травень

Ільющенко О.М.

члени учнівського самоврядування

 

Диплом

 

83.

Обласний етап фестивалю-огляду “Ватра”

травень

Ільющенко О.М.

рій “Сіверяни” (8 учасників)

 

Призери конкурсу

 

84.

Всеукраїнська дитячо-юнацька військово-патріотична гра

“Сокіл”(“Джура”)

травень

Ільющенко О.М.

рій “Сіверяни” (8 учасників)

І місце

чекаємо результат

 

85

Всеукраїнський багатожанровий творчий конкурс “До дня захисту дітей” “Перлина мистецтва”

червень

Шкалаберда Ю.А

Хореографічна студія “Танцювальний квартал”

Хореографія

старша група (ІІІ вікова категорія)

середня група (ІІ вікова категорія)

   

І місце

І місце